Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a biztonságos böngészés biztosítása mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az “Értem” gomb megnyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. Az Adatvédelmi nyilatkozatban találsz további tudnivalókat a sütikről.

A NIT állásfoglalása az Európa Tanács ifjúsági célú költségvetésének megszüntetéséről

A közelmúltban a szervezeten belül kialakult politikai válság következtében az Európa Tanács nagyszabású költségvetési csökkentést irányzott elő. Az Európa Tanács ifjúsági ágazata kulcsszerepet játszik az ifjúsági munka és az ifjúsági szektor támogatásában és fejlődésében Európa szerte. Az Európai Ifjúsági Fórummal egyetértve a Nemzeti Ifjúsági Tanács álláspontja szerint is súlyos károkat okozhatnak az ifjúsági szektorban tevékenykedő társadalmi szervezetek működésében.
Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Share on twitter
Twitter

Az Európa Tanács ifjúsági ágazata kulcsszerepet játszik az ifjúsági munka és az ifjúsági szektor támogatásában és fejlődésében Európa szerte. Egyedülálló segítséget nyújt azoknak a közösségeknek és szervezeteknek, amelyek már többször bizonyították, hogy pozitív változásokat képesek elérni. 

A közelmúltban a szervezeten belül kialakult politikai válság következtében az Európa Tanács nagyszabású költségvetési csökkentést irányzott elő, amelyek súlyos károkat okozhatnak az ifjúsági szektorban tevékenykedő társadalmi szervezetek működésében. Thorbjorn Jagland főtitkár javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy 2021. január 1 – jétől az Európa Tanács szüntesse meg a szervezet ifjúsági ágazatának finanszírozását a rendes költségvetésből. 

Az ifjúsági szektor finanszírozásának megszüntetése azzal fenyeget, hogy eltűnnek azok a nemzetközi támogatási formák és hálózatok, amelyek nélkülözhetetlenek az ifjúsággal foglalkozó szervezetek fenntartásához, és bezárásra kerülhetnek a tagországokban a Tanács által fenntartott ifjúsági központokat, mint például a budapesti is. 

Az Európai Ifjúsági Fórummal egyetértve a Nemzeti Ifjúsági Tanács sem tartja célravezetőnek az Európa Tanács költségvetési válságának kezelésére előirányzott ezirányú javaslatokat, hanem az Ifjúsági Ágazat átvilágítása (párhuzamosságok, vállalt és önkéntes feladatok stb.) és a Tanács általános működési költségeinek optimalizálása mellett arra biztatja a tagállamokat, hogy a kieső támogatást eddigi befizetéseikkel arányosan biztosítsa, vagy olyan konkrét stratégiát dolgozzon ki, például az Európai Unió bevonásával, ami hosszútávon is biztosítja a szektor magas színvonalú működését!

A fentiekre tekintettel kérjük Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter urat, valamint Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterét, hogy járjon közben annak érdekében, hogy a magyarországi fiatalokat egyértelműen hátrányosan érintő tervezetet az Európa Tanács újragondolja.

Ha tetszett, miért ne osztanád meg?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

Hozzászólok...