Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a biztonságos böngészés biztosítása mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az “Értem” gomb megnyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. Az Adatvédelmi nyilatkozatban találsz további tudnivalókat a sütikről.

Fiatalok társadalmi aktivitása – a NIT Vezetőképző tükrében

Megnyílt a Nemzeti Ifjúsági Tanács tavaszi vezetőképzőjének regisztrációs felülete, amelyre szervezetünk tagjai regisztrálhatnak. A résztvevők a projektirányítási alapismeretek mellett a legkülönbözőbb területekről szerezhetnek hasznos tudást, hogy elsajátítsák a megfelelő vezetői kompetenciákat.

Megindult a regisztráció a NIT Vezetőképzőre, amelynek elsődleges célja hasznos képzések nyújtása a tagszervezeteink által delegált résztvevők számára egy fiatalosan lendületes és szórakoztató hétvége keretében. A március utolsó hétvégéjén megvalósuló rendezvényre ellátogató 35 év alatti fiatalok nélkülözhetetlen tudást szerezhetnek a hazai ifjúságpolitika működéséről, elsajátíthatják a kommunikáció és tárgyalástechnika alapjait.

A vezetőképzőhöz vezető út

A tavaly őszi Szabadegyetemünk immáron a harmadik volt a sorban. Elérkezett az idő, hogy szervezetünk megvizsgálja a rendezvény kapcsán az elmúlt években hozzánk érkezett visszajelzéseket, tapasztalatokat. Ezek alapján látnunk kellett, hogy a Nemzeti Ifjúsági Tanács által megszólítani kívánt korcsoport elég széles (14 és 35 év közötti fiatalok), így elérkezett az idő a rendezvény megreformálására, a korcsoportonkénti bontás bevezetésére.

Egy 18 – 19 éves fiatal esetében – akiben éppen csak kibontakozóban van a közéleti szerepvállalás attitűdje – az elsődleges feladatunkat társadalmi aktivitásának megerősítésében és szemléletformálásában látjuk. Eközben egy 27 – 28 éves – akár már ifjúsági szervezeti vezető – fiatal esetében az elsődleges prioritás a vezetői kompetenciák és képességek fejlesztése kell, hogy legyen.

A két korcsoport között fellelhető generációs különbségek miatt nem működhet egyetlen rendezvényként tovább a Szabadegyetem. Úgy döntöttünk, hogy a korábbi Szabadegyetemet egy könnyedebb, a szemléletformálást inkább erősítő, kifejezetten a 18 – 23 év közötti korosztályra fókuszáló nyári rendezvénnyé – táborrá formáljuk. Az ifjúsági és civil szektor utánpótlásképzésének biztosításának érdekében pedig létrehozzuk vezetőképzőinket, amelyekre mind évben tavasszal és ősszel kerül sor.

Miért fontos a fiatalabb korosztályok társadalmi aktivitására nagyobb hangsúlyt fektetni?

A hazai nagy mintás ifjúsági kutatások szerint a civil aktivitás továbbra sem jellemzi a 15–29 éveseket, a korosztály háromnegyede (75 százalék) nem kötődik civil kezdeményezésekhez. Elmondható, hogy a fiatalok passzivitása változatlan, a többségük életéből hiányzik a civil aktivitás, apolitikusak, közéleti kérdésekhez visszahúzódó attitűddel közelítenek. Szabadidejüket zömmel otthon a képernyők előtt töltik.

A vezetőképzők képzési anyagát úgy alakítottuk ki külső szakemberek bevonásával, hogy abba az intézményrendszerekhez köthető ismeretanyag és szabályozási keretrendszer kialakításától kezdve a megfelelő vezetői kompetenciák kialakításán és a projektirányítási alapismereteken át a legkülönbözőbb területek egyaránt megjelenjenek.

Ezek mellett az ifjúsági – civil szektor aktualitásaihoz kapcsolódó előadásokkal kívánjuk kiegészíteni a programot, hogy a résztvevő fiatalok a lehető legkomplexebb felkészítést kapják.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács vezetősége az idei év céljai között jelölte meg a szervezet képzési portfóliójának kialakítását. A koncepció lényege az úgynevezett „Ifjúsági érdekképviseleti életpályamodell” meghonosítása. Ennek egyes elemei az ifjúsági korosztály eltérő életkorú csoportjaihoz tartozó sajátos igényekre kívánnak reagálni. A képzési profilunkon belül külön szakmai programokat és tartalmakat kínálunk a jövőben az egyes korcsoportoknak az alábbi bontásban: 14 – 19, 19 – 23, 23 – 35. Utóbbi korosztály, vagyis a már szervezeti vezetőkként is megjelenő réteg számára valósítjuk meg Vezetőképzőnket 2019. március 29 és 31. között Szegeden.