Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a biztonságos böngészés biztosítása mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az “Értem” gomb megnyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. Az Adatvédelmi nyilatkozatban találsz további tudnivalókat a sütikről.

Szorosabb kapcsolatra törekszik a NIT a középiskolás fiatalokkal

Több, mint félszáz középiskolás fiatal, az ország 20 különböző városából látogatott el Budapestre a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) első Országos Ifjúsági Fórumára. A rendezvényre a települési szinten működő diák-, gyermek-, és ifjúsági önkormányzatokat, valamint diáktanácsokat vártuk, akik így mesélhettek munkájukról, megoszthatták tapasztalataikat és jó gyakorlataikat egymással.

A megjelent fiatalok a nap első felében bemutathatták szervezeteik működését és hagyományait, majd közösen azonosították erősségeiket, lehetőségeiket és számos olyan problémát, amellyel egy középiskolás fiatalok alkotta helyi ifjúsági szervezetnek kell szembe néznie. A nap végére egy országos helyzetképet és problématérképet kaphattunk, mely támpontul szolgál a résztvevők jövőképének alakításában.

Az első Országos Ifjúsági Fórumnak a Budapest Európai Ifjúsági Központ adott otthont.

Az országban nagyon eltérő módon valósulnak meg és működnek települési szinten az ifjúsági- és diák érdekképviseleti szerveződések.  Szerkezetüket, céljaikat és működésüket figyelembe véve egyaránt sokszínűek. Vannak szervezetek, amelyek kiemelt hangsúlyt fektetnek az érdekképviseleti tevékenységre, míg mások elsősorban a programszervezésre és a közösségépítésre fókuszálnak. Az Országos Ifjúsági Fórummal lehetőséget kívántunk teremteni, hogy ezek, a tevékenységüket tekintve különböző szervezetek jobban megismerhessék egymást, akár jövőbeni együttműködéseknek táptalajt biztosítva.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács az elmúlt években mind önállóan, mind tagszervezetei révén számos tapasztalatot szerzett a területen. A korábbi években működtettünk egy diákönkormányzati (DÖK) platformot, valamint több szakemberünk is részt vett a legutóbbi Országos Diákparlament szekcióvezetői között.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács hasonló rendezvényekkel a jövőben is aktív szereplője kíván marad a helyi ifjúsági közösségek életének, hogy a középiskolás fiatalok új kapcsolatokat építhessenek egymással, bárhol is éljenek az országban. Reméljük, hogy a közös munkával egy aktívan működő közösség jön létre, melynek tagjai bátran mernek segítséget kérni és adni az őket és kortársaikat érintő kérdésekre.