Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a biztonságos böngészés biztosítása mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az “Értem” gomb megnyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. Az Adatvédelmi nyilatkozatban találsz további tudnivalókat a sütikről.

Brüsszelben találkoztak Európa fiataljai az Ifjúsági Hét kapcsán

A kétévente megrendezésre kerülő Európai Ifjúsági Hét központi brüsszeli eseményén fiatalok, ifjúsági szervezetek és szakpolitikai döntéshozók találkozhattak egymással az Európai Parlamentben. A kétnapos esemény keretében először nyílt arra lehetősége, hogy a tagállamok ifjúsági képviselői direkt kritikákat fogalmazhassanak meg az Európai Ifjúsági Stratégiáról a Bizottság számára.
Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Share on twitter
Twitter

Az Európai Ifjúsági Hét keretében április 29. és május 5. között Európa szerte számtalan rendezvényre került sor – a közelgő európai választásokra is tekintettel – az „Én és a demokrácia” témájában. Az eseménysorozat központi rendezvényén több száz fiatal szerezhetett tapasztalatot arról, hogy ők maguk hogyan befolyásolhatják az életüket meghatározó legfontosabb döntéseket, és miként vállalhatnak nagyobb szerepet a társadalom jobbá tételében.

A kétnapos esemény keretében szintén most először nyílt arra lehetőség, hogy a tagállamok ifjúsági képviselői direkt kritikákat fogalmazhassanak meg az Európai Ifjúsági Stratégia kapcsán a Bizottság számára. Erre a megbeszélésre a Nemzeti Ifjúsági Tanács is meghívást kapott, amin Taraczközi Anna, szakmai munkatárs képviselte szervezetünket.

Az egyeztetés elején az Európai Bizottság Ifjúságért és oktatásért felelős igazgatója, Sophia Eriksson Waterschoot ismertette az Európai Ifjúsági Stratégia végleges tartalmát, valamint hogy milyen lépések történtek eddig és miket terveznek megvalósítani a stratégia sikeres implementációjának érdekében.

Az Európai Ifjúsági Stratégiáról tartott fórum résztvevői az Európai Bizottság részéről.

A román Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke prezentálta, hogy a román elnökség alatt, hogyan tudták implementálni a stratégia lépéseit. Ezt követően a következő Ifjúsági Konferenciát szervező finn képviselő arról számolt be, hogy szerintük milyen lépések mentén lehet helyi szinten változásokat elérni az ifjúságügy területén. Ismertetésre került, hogy az Erasmus+  és az Interrail Ticket program hogyan kapcsolódik majd a stratégiához.

Az ifjúsági képviselők visszajelzései során számos kritika és javaslat fogalmazódott meg. Többen megjegyezték, hogy kiemelt figyelmet kell szentelni a stratégia folyamatos aktualizálására, ugyanis a fiatal generációk eltérő problémái miatt nem lehet csupán 10 éves távlatban gondolkodni. Kiemelték, hogy több hangsúlyt kellene fektetni a helyi kezdeményezésekre, mert sok esetben lokális szinten könnyebb jelentős eredményeket elérni. 

A meghívott résztvevők végül kérték, hogy tegyék rendszeressé a mostanihoz hasonló megbeszéléseket. A Bizottság részéről elhangzó ezt a kérést támogató ígéret zárta a megbeszélést.

Ha tetszett, miért ne osztanád meg?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

Hozzászólok...