Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a biztonságos böngészés biztosítása mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az “Értem” gomb megnyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. Az Adatvédelmi nyilatkozatban találsz további tudnivalókat a sütikről.

Európai ifjúsági párbeszéd indult Kecskeméten a fiatalok és döntéshozók között

Kecskemétre, a Cifrapalotába az ország számos pontjáról érkeztek fiatalok a Szólj bele! Ifjúsági Párbeszéd program konferenciájára november 8-10. között. A rendezvényen negyven fiatal résztvevőnek volt lehetősége megvitatni a munkaerőpiac kihívásait és az ifjúsági munka magyarországi megjelenését. Az egész hétvégés eszmecsere hosszútávon elősegíti, hogy az Európai Unióban megvalósuló döntések tükrözzék a fiatalok szempontjait is.
Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Share on twitter
Twitter

A rendezvénynek Kecskemét méltán híres Cifra Palotája adott otthont. A helyszínválasztásban nagy szerepet játszott a város ifjúsági munka terén kivívott hírneve. A negyven lelkes résztvevő a három nap során a projekt három fő témáját járta körbe workshopokon, kerekasztalbeszélgetéseken és tréningeken keresztül.

A pénteki napon Engert Jakabné, Kecskemét alpolgármestere és Nemcsik Mátyás, a Kecskeméti Ifjúsági Tanács elnöke voltak vendégeink, akik motiváló gondolataikkal és jókívánságaikkal megnyitották a rendezvényt. 

A projekt során a magyar fiataloknak definiálnia kell, hogy mit értenek ifjúsági munka alatt. Ezért a pénteki napot a konferencia résztvevői arra szánták, hogy együtt megbeszéljék, hogy pontosan milyen szakmában dolgozó emberek tekinthetőek Magyarországon ifjúsági munkásoknak és milyen képességekre van szükségük, hogy ezt a munkát el tudják végezni. Ebben Varga Ildikó a Hirös Fiatalokért Egyesület alelnökét. 

A szombati napot egy kerekasztal beszélgetéssel kezdtük, ahol a meghívott vendégeink a települési ifjúsági munka lehetőségeiről osztották meg tapasztalataikat és meglátásaikat. A kerekasztalon részt vett Nemcsik Mátyás, aki a kecskeméti közös civil összefogás és az önkormányzat eredményeit mutatta be, Simon Péter Dávid, aki megosztotta velünk, hogy milyen eredményeket lehet elérni ha fiatalok összefognak és alapítanak egy ifjúsági önkormányzatot valamint Hegedüs Zoltán, aki szintén helyi és országos tapasztalatait osztotta meg az ifjúságsegítés terén. 

A fiatalok azonban nem csak előadásokon vettek részt, a szombati napon a résztvevők 3 workshop közül választhattak, ahol aktívan körbejártak egy-egy témát. A pályaorientációval foglalkozó workshopot Végvári Enikő, az EMMI  és Fromwald Júlia, az ÚNK munkatársa a digitalizációról szóló workshopot Pathó Viktória, a DOSZ elnökségi tagja, a mentális egészségről szóló workshopot Taraczközi Anna, a projekt menedzsere tartotta. 

Szombat délután Szabó Csaba, a Hirös Agóra szakmai vezetője és Libor Zoltán, Kecskemét ifjúsági referense osztották meg a gondolataikat a résztvevőkkel, arról, hogy a fiatalok mit gondolnak a vidéken maradásról és vidéki munkavállásról. A beszélgetés során megosztották helyi tapasztalataikat azzal kapcsolatban, hogy milyen intézkedésekkel lehet vonzóvá tenni a vidéken maradást a fiataloknak. 

A hétvége legfőbb célja volt, hogy a résztvevők javaslatokat fogalmazzanak meg a megadott témákkal kapcsolatban, hogy ebből a NIT ajánlás csomagot fogalmazhasson meg a hazai és külföldi döntéshozóknak egyaránt. A szombat délután ezzel telt. Wordcafe módszerben megtudhattuk, hogy milyen megoldásai javaslatai vannak a fiataloknak. 

A vasárnapi napon búcsúzásként résztvevőink egy munkaerőpiaci tréningen vehettek rész, ahol megtanulhatták, hogyan szerepeljenek egy állásinterjún és milyen egy jó önéletrajz.

Ha tetszett, miért ne osztanád meg?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

Hozzászólok...