Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a biztonságos böngészés biztosítása mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az “Értem” gomb megnyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. Az Adatvédelmi nyilatkozatban találsz további tudnivalókat a sütikről.

Fiatalok társadalmi aktivitása – a NIT Vezetőképző tükrében

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Share on twitter
Twitter
Megnyílt a Nemzeti Ifjúsági Tanács tavaszi vezetőképzőjének regisztrációs felülete, amelyre szervezetünk tagjai regisztrálhatnak. A résztvevők a projektirányítási alapismeretek mellett a legkülönbözőbb területekről szerezhetnek hasznos tudást, hogy elsajátítsák a megfelelő vezetői kompetenciákat.

Megindult a regisztráció a NIT Vezetőképzőre, amelynek elsődleges célja hasznos képzések nyújtása a tagszervezeteink által delegált résztvevők számára egy fiatalosan lendületes és szórakoztató hétvége keretében. A március utolsó hétvégéjén megvalósuló rendezvényre ellátogató 35 év alatti fiatalok nélkülözhetetlen tudást szerezhetnek a hazai ifjúságpolitika működéséről, elsajátíthatják a kommunikáció és tárgyalástechnika alapjait.

A vezetőképzőhöz vezető út

A tavaly őszi Szabadegyetemünk immáron a harmadik volt a sorban. Elérkezett az idő, hogy szervezetünk megvizsgálja a rendezvény kapcsán az elmúlt években hozzánk érkezett visszajelzéseket, tapasztalatokat. Ezek alapján látnunk kellett, hogy a Nemzeti Ifjúsági Tanács által megszólítani kívánt korcsoport elég széles (14 és 35 év közötti fiatalok), így elérkezett az idő a rendezvény megreformálására, a korcsoportonkénti bontás bevezetésére.

Egy 18 – 19 éves fiatal esetében – akiben éppen csak kibontakozóban van a közéleti szerepvállalás attitűdje – az elsődleges feladatunkat társadalmi aktivitásának megerősítésében és szemléletformálásában látjuk. Eközben egy 27 – 28 éves – akár már ifjúsági szervezeti vezető – fiatal esetében az elsődleges prioritás a vezetői kompetenciák és képességek fejlesztése kell, hogy legyen.

A két korcsoport között fellelhető generációs különbségek miatt nem működhet egyetlen rendezvényként tovább a Szabadegyetem. Úgy döntöttünk, hogy a korábbi Szabadegyetemet egy könnyedebb, a szemléletformálást inkább erősítő, kifejezetten a 18 – 23 év közötti korosztályra fókuszáló nyári rendezvénnyé – táborrá formáljuk. Az ifjúsági és civil szektor utánpótlásképzésének biztosításának érdekében pedig létrehozzuk vezetőképzőinket, amelyekre mind évben tavasszal és ősszel kerül sor.

Miért fontos a fiatalabb korosztályok társadalmi aktivitására nagyobb hangsúlyt fektetni?

A hazai nagy mintás ifjúsági kutatások szerint a civil aktivitás továbbra sem jellemzi a 15–29 éveseket, a korosztály háromnegyede (75 százalék) nem kötődik civil kezdeményezésekhez. Elmondható, hogy a fiatalok passzivitása változatlan, a többségük életéből hiányzik a civil aktivitás, apolitikusak, közéleti kérdésekhez visszahúzódó attitűddel közelítenek. Szabadidejüket zömmel otthon a képernyők előtt töltik.

A vezetőképzők képzési anyagát úgy alakítottuk ki külső szakemberek bevonásával, hogy abba az intézményrendszerekhez köthető ismeretanyag és szabályozási keretrendszer kialakításától kezdve a megfelelő vezetői kompetenciák kialakításán és a projektirányítási alapismereteken át a legkülönbözőbb területek egyaránt megjelenjenek.

Ezek mellett az ifjúsági – civil szektor aktualitásaihoz kapcsolódó előadásokkal kívánjuk kiegészíteni a programot, hogy a résztvevő fiatalok a lehető legkomplexebb felkészítést kapják.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács vezetősége az idei év céljai között jelölte meg a szervezet képzési portfóliójának kialakítását. A koncepció lényege az úgynevezett „Ifjúsági érdekképviseleti életpályamodell” meghonosítása. Ennek egyes elemei az ifjúsági korosztály eltérő életkorú csoportjaihoz tartozó sajátos igényekre kívánnak reagálni. A képzési profilunkon belül külön szakmai programokat és tartalmakat kínálunk a jövőben az egyes korcsoportoknak az alábbi bontásban: 14 – 19, 19 – 23, 23 – 35. Utóbbi korosztály, vagyis a már szervezeti vezetőkként is megjelenő réteg számára valósítjuk meg Vezetőképzőnket 2019. március 29 és 31. között Szegeden.

Ha tetszett, miért ne osztanád meg?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

Hozzászólok...