Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a biztonságos böngészés biztosítása mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az “Értem” gomb megnyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. Az Adatvédelmi nyilatkozatban találsz további tudnivalókat a sütikről.

Maradjon élhető a Föld a jövő nemzedékek számára

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Share on twitter
Twitter
Napjainkban kiemelt fontossággal bír a fenntarthatósághoz szükséges szemléletváltás elősegítése a társadalom minden szegmensében. A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ezzel a céllal jött létre.

2018. november 16.-án megválasztották a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács civil szervezetek által delegált tagjait. A választás előtt egy hónapos regisztrációs időszak állt a hazai civil szervezetek részére, hogy képviselőiket hivatalosan delegálhassák a választásra. A civil szervezetek három szekcióban indulhattak: oktatási és kulturális civil szervezetek, szociális ügyekkel illetve egészségüggyel foglalkozó civil szervezetek, valamint réteg- és korosztályi civil szervezetek.

A réteg- és korosztályi civil szervezetek szekciója által Hegedüs Zoltán, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke is mandátumot kapott a testületben. Az NFFT kiemelt célja a fenntarthatósághoz szükséges szemléletváltás elősegítése a társadalom minden szegmensében. Ezért a társadalmi részvétel erősítése érdekében a nyilvánosság elérését változatos formában serkenti és támogatja. A Tanácsban a civil szervezetet képviselő delegált tagsága független az őt képviselőként regisztráló szervezetben betöltött tagságától, a delegált jogosult és köteles az adott területen működő valamennyi civil szervezet közösségének álláspontját képviselni.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Az NFFT független nemzeti intézmény, feladata a hazai fenntartható fejlődési alapelvek, célkitűzések, átfogó feladatok meghatározásának elősegítése, az ezzel összefüggő nemzetközi együttműködés figyelembevétele, a fenntartható fejlődéssel foglalkozó stratégia rendszeres megújításának és végrehajtásának elősegítése, a vonatkozó tervezési és egyeztetési feladatok koordinálásának támogatása, a nyilvánosság és a társadalmi részvétel erősítése, a 2015-ben elfogadott Nemzetközi Fenntarthatósági Célok (SDG) implementálása.

Hogyan épül fel szervezetileg a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács?

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) elnöke az Országgyűlés mindenkori elnöke, jelenleg ezt a tisztséget Kövér László tölti be. Az NFFT tiszteletbeli elnöke Szili Katalin, aki 2007-ben házelnökként kezdeményezte a Tanács megalakulását.

Az NFFT-nek négy társelnöke van. Egy társelnököt a Kormány delegál, jelenleg ezt a pozíciót Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tölti be. További három társelnököt a Tanács tagjai választanak a Tudományos Akadémia, a parlamenti pártfrakciók és a civil szervezetek delegáltjai közül. Jelenleg ezeket a tisztségeket Náray-Szabó Gábor (Magyar Tudományos Akadémia), Schmuck Erzsébet (Lehet Más a politika) és  Farkas István (Magyar Természetvédők Szövetsége) tölti be.

Az elnök és a társelnökök együtt alkotják az NFFT elnökségét. Az elnökség készíti elő az éves munkatervet és hívja össze a Tanácsot, összeállítja az NFFT üléseinek napirendjét a munkaprogram és a tagok javaslatai alapján. Az elnöksége feladata végrehajtani a Tanács határozatait, képviselni a Tanács ülésein elfogadott állásfoglalásokat. Az NFFT titkára az elnökségi ülések állandó meghívottja.

Az elnök hatáskörébe tartozik javaslatot tenni az NFFT titkárának személyére, valamint az NFFT tagjait delegáló szervezettekkel való egyeztetés a delegáltakról.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Ha tetszett, miért ne osztanád meg?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

Hozzászólok...