Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a biztonságos böngészés biztosítása mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az “Értem” gomb megnyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. Az Adatvédelmi nyilatkozatban találsz további tudnivalókat a sütikről.

Megyei Diákparlamenteken mondta el véleményét a köznevelés színe-java

Mint az elmúlt években, idén is országszerte megrendezésre kerültek a megyei diákparlamentek, ahol több ezer magyar diák képviselte társai érdekeit és véleményét.
Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Share on twitter
Twitter

A diákképviselőket az intézményi diákönkormányzatok bízták meg, hogy képviseljék az iskolák tanulóinak véleményét. A megyei diákparlamenteken megjelent a magyar közoktatás sokszínüsége. Sokan érkeztek általános és középiskolából, de a delegáltak között megjelentek a szakközépiskolák, nemzetiségi, egyházi és művészeti iskolák diákjai. Az idei diákparlamentek viszont mégis különböztek az utolsó kettőtől, hiszen megelőzik a 2020. februárjában megrendezésre kerülő Országos Diákparlamentet (ODP), a hazai diákság legnagyobb érdekképviseleti fórumát.

A tavalyi évtől eltérően idén a résztvevő delegáltak problémafelvetések és kérdések helyett  konkrét javaslatokkal érkeztek, amelyeket az Országos Diákparlament egy javaslatcsomagba fog foglalni. Korábban az országosan a diákok arra lettek biztatva, hogy az iskolai eszközfejlesztés, a hatékony nyelvoktatás, a naprakész szakképzés, a helyi és országos szintű diákképviselet, valamint a lelki egészség és digitális immunitás témáiban tegyenek javaslatot. A megyei diákparlamentek résztvevői ennek fényében sokszínű javaslatokkal álltak elő, legyen szó anyanyelvi nyelvtanárok hazánkba hívásáról vagy az iskolapszichológusi rendszer fejlesztéséről. Ezeket a javaslatokat a diákparlamenteken megválasztott megyei küldöttek fogják képviselni a székesfehérvàri ODP-n.

Az ODP küldötteken kívül, a magyar diákok megválasztották állandó képviselőiket, az Országos Diák Tanács (ODT) tagjait és póttagjait két éves mandátummal. Az ODT képviselők kiemelt feladata lesz az ODP-n összeállított javaslatcsomag gondozása az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé, ahogyan ezt a 2017-es Országos Diákparlament által összeállított 50 ponttal is tették. Az ODT új csapatának munkáját a decemberi székesfehérvári kihelyezett ülésén kezdi meg, ahol a tagok és póttagok hozzálátnak a 2020-as ODP előkészítéséhez.

Szerző: Azbej Theodor (Országos Diák Tanács tag)

Ha tetszett, miért ne osztanád meg?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

Hozzászólok...