Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a biztonságos böngészés biztosítása mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az “Értem” gomb megnyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. Az Adatvédelmi nyilatkozatban találsz további tudnivalókat a sütikről.

Az Országos Diáktanács kötelező nyelvvizsga kapcsán tartott ülésén a NIT is részt vett

Az Országos Diáktanács áprilisban kezdeményezte a közoktatásért felelős helyettes államtitkárnál az ODT összehívását a kötelező nyelvvizsga kérdése körül kialakult bizonytalanság miatt. A köznevelésben tanuló diákok érdekképviseletét ellátó szervezet ülésére a Nemzeti Ifjúsági Tanács és Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is meghívást kapott.
Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Share on twitter
Twitter

Az ODT ülésén felkérte a Kormányzatot, hogy mérlegelje a 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet 23. § 3. bekezdésének 2020. január 1-től hatályos módosításainak tervezett bevezetési időpontját. Az ODT annak érdekében, hogy megismerje más legitim érdekképviseleti szervezetek álláspontját a 2019. április 24-ei ülésére meghívta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának és a Nemzeti Ifjúsági Tanács képviselőit. Hegedüs Zoltán, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke elmondta:

„A Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) nemzetközi tevékenysége révén is testközelből tapasztalja, hogy napjainkban mennyire fontos a fiatalok nyelvtudása Európai Uniós szinten is. A nyelvtanulást és a nyelvvizsga megszerzését támogató intézkedések (pl. ingyenes nyelvvizsga), a februárban bejelentett külföldi nyelvtanulási lehetőség segítséget jelenthetnek ezen a téren a diákok számára (utóbbi különösen annak kapcsán fontos, hogy valóban “élő nyelvtudást” szerezzenek). A nyelvvizsga és a nyelvtudás megszerzéséhez azonban alapfeltétele a nyelvoktatás iskolai kereteinek, feltételeinek és minőségének folyamatos javítása. A NIT javasolja a részletszabályozások mielőbbi kidolgozását, és annak a megvizsgálását, hogy az oktatási rendszer valóban készen áll-e arra, hogy a diákok számára megadja a szükséges minőségi nyelvtanulási lehetőségeket. Véleményünk szerint érdemes lehet a hatálybalépés esetén megfontolni a halasztás lehetőségét annak érdekében, hogy az említett intézkedések pozitív hatásai valóban mérhetők legyenek.”

Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke elmondta:

„A HÖOK mindennél fontosabbnak tartja a felsőoktatás hozzáférhetőségét. A nyelvvizsga bemeneti követelményként való bevezetésével kapcsolatban aggasztóak az intézményi adatok: véleményünk szerint a közoktatás még nem áll készen, hogy ezt a lécet megugorja. Álláspontunk szerint a kisebb, vidéki intézmények nemzetstratégiailag is fontos szakjainak veszélyeztetését nem engedheti meg magának a magyar felsőoktatás. A HÖOK szerint hatalmas megtartó erővel rendelkeznek a fiatalok számára vidéki intézmények: ha nem akarjuk, hogy az ország Budapest központúsága tovább erősödjön, és a vidéki régióinkról való kivándorlás nagyságrendekkel emelkedjen, úgy fontos, hogy a felsőoktatási intézményeinket egy nyelvvizsga intézkedéssel ne hozzuk lehetetlen helyzetbe. A helyzet ugyanakkor Budapesten sem bíztató: számításaink szerint a műszaki és pedagógus területeken a jelentkezők számának komoly visszaesése várható a fővárosban is. A fiatalság nyelvi kompetenciáinak erősítésének céljával maximálisan egyetértünk, ám ennek zálogát nem a nyelvvizsga bemeneti követelményként való bevezetésében látjuk, hanem a fiatalok nyelvtanulási lehetőségeinek erősítésében és további támogatásában. A HÖOK a fiatalok nyelvtanulási lehetőségeinek további támogatása mellett kéri, hogy a 2020-as követelmények bevezetése kerüljön felülvizsgálatra, és lehetőség szerint egy későbbi időpontra kerüljön átütemezésre.”

Az ODT a két szervezet véleményének megismerése után, egyetértésben a HÖOK és a NIT elnökével továbbra is fenntartja véleményét és felkéri a Kormányzatot, hogy mérlegelje a nyelvvizsga kötelező bevezetésének 2020. január 1-jei időpontját.

Ha tetszett, miért ne osztanád meg?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

Hozzászólok...