Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a biztonságos böngészés biztosítása mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az “Értem” gomb megnyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. Az Adatvédelmi nyilatkozatban találsz további tudnivalókat a sütikről.

Sajtóanyag

Valós érdekképviselet, valós párbeszéd. A Nemzeti Ifjúsági Tanács Magyarország első sikeresen működő ifjúsági ernyőszervezete a rendszerváltás óta, amely erős és egységes hangon képviseli a fiatalokat.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács feladata egy platformba tömöríteni a hazai ifjúságpolitika legfontosabb szereplőit a legnagyobb országos ernyőszervezetektől egészen a kistérségi fiatalokkal foglalkozó közösségekig. Ezek a szervezetek nem csak érdekképviselettel foglalkoznak, hanem integrálják a hazai fiatalokat, közösségi teret üzemeltetnek, képzéseket és fejlesztő programokat szerveznek számukra, segítik részvételüket a hazai és a nemzetközi mobilitásban. Elősegítik, hogy a generációkat érintő problémák megfogalmazásra kerüljenek, s közösen, a fiatalokkal együtt tudják áthidalni azokat. Jelenleg közel száz tagszervezettel, valamint hét pártoló taggal rendelkezünk, koordinátori hálózatunk révén pedig minden megyében valós érdekképviseletet, és országos lefedettséget nyújtunk Magyarország összes fiataljának, és az ifjúság erős és egységes hangjaként szólítjuk meg a mindenkori kormányt és kezdeményezünk párbeszédet. Ennek kapcsán fontos mérföldkő az a stratégiai partnerségi megállapodás, amelyet 2016 őszén írt alá a szervezet az Emberi Erőforrások Minisztériumával, amelynek nyomán a Kormány stratégiai partnereként léphetünk fel a fiatalok képviseletében. Reményeink szerint ezt követően érezhetően hatékonyabbá válik a fiatalok és a civil szféra véleményének becsatornázása a Kormányzat irányába olyan területeken, mint az ifjúságpolitika, az önkéntesség, a társadalmi felzárkóztatás, vagy éppen az oktatás.

Érdekképviselet

2016 februárjában bekapcsolódtunk a Köznevelési Kerekasztal munkájába, amellyel párhuzamosan folyamatosan egyeztetünk a hazai diákság képviselőivel, valamint a diákönkormányzatok vezetőivel és a visszajelzéseik alapján napirenden tartjuk a diákok legfontosabb problémáit. Így közvetve több tízezer, a köznevelésben tanuló diák véleményét csatornázzuk be a Kerekasztal felé. Folyamatosan ott voltunk, szakértőkkel és a diákokkal is konzultáltunk annak érdekében, hogy megfelelő javaslatot dolgozzunk ki a diákönkormányzatiság területén. E mellett részesei voltunk a 2017. évi Országos Diákparlament előkészítési folyamatának. Szintén jelen vagyunk az Ifjúságszakmai Egyeztető Fórum (ISZEF) munkájában – amely tárcaközi testület feladata a központi államigazgatási szervek ifjúsági feladataival, különösen a Nemzeti Ifjúsági Stratégiában megfogalmazott célok végrehajtásával kapcsolatos tevékenységek összehangolása, az ifjúsági korosztályt érintő fejlesztési irányok kijelölése – és annak munkacsoportjaiban.

Nemzetközi ügyek

A NIT nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is képviseli a fiatalokat. Az Európai Ifjúsági Fórum megfigyelő tagjai vagyunk, folyamatosan részt veszünk a V4 országok ifjúsági találkozóin és képzésein annak érdekében, hogy erősítsük a regionális együttműködéseket. Mindezek mellett elindult egy rendszeres egyeztetés a Magyarországon működő nemzetközi fiatalokkal foglalkozó szervezetekkel.

Strukturált párbeszéd projektjeink keretei között országos szinten megkérdeztük a fiatalokat, mik a valódi problémáik, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük, mit várnak a döntéshozóktól és milyen jövőt képzelnek el maguknak. Országos és regionális ifjúsági találkozókat szerveztünk, megszólítva ezzel több száz fiatalt és ifjúsági szakembert konzultációk eredményeit pedig hazai és uniós fórumokon képviseljük.