Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a biztonságos böngészés biztosítása mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az “Értem” gomb megnyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. Az Adatvédelmi nyilatkozatban találsz további tudnivalókat a sütikről.

Szólj bele!

Ismered a Szólj Bele! projektet?

A Szólj Bele! a Nemzeti Ifjúsági Tanács egyik legrégebb óta meglévő és sikeresen működő Európai Uniós finanszírozású projektje, amelynek célja az EU-s Ifjúsági Párbeszéd hazai szintű megvalósítása.

Rendben. De mi az az Ifjúsági Párbeszéd?

Az a folyamat, melynek során párbeszéd jön létre az ifjúságot érintő kérdésekben a döntéshozók és fiatalok között helyi, nemzeti és európai szinten. A folyamathoz országonként egy-egy nemzeti munkacsoport kapcsolódik a fiatalok, ifjúsági (civil) szervezetek delegáltjai, valamint az ifjúságkutatók és politikai döntéshozók részvételével.

Az Ifjúsági Párbeszéd másfél éves ciklusokra tagolódik, amelyet az Európai Unió soron következő három elnökségi tagországa, az ún. elnökségi trió koordinál, félévente más ország vezetésével. A folyamat során iránymutatásokat fogalmazunk meg az Európai Unió Tanácsa felé, amelyek a tagországok munkacsoportjaitól összegyűjtött visszacsatolásokra támaszkodnak, valamint meghatározzák az adott ciklus fiatalokat érintő kulcstémáit.

Jelenleg az Ifjúsági Párbeszéd VI. ciklusa zajlik, amelynek központi témái a fiatalok munkavállalása, az ifjúsági munka és a fiatalok vidéken maradása.

Eddig érthető. Mit tudhatok a Nemzeti Munkacsoportról?

A Nemzeti Munkacsoport elsődleges célja az Ifjúsági Párbeszéd hazai szintű lebonyolításának koordinálása. Megtervezi és megvalósítja a konzultációkat, előkészíti az EU Ifjúsági Konferenciákra a nemzeti jelentést, amely a legfontosabb megvitatandó kérdéseket foglalja össze, majd ezt eljuttatja az Európai Irányító Bizottsághoz angol nyelven.

A Nemzeti Munkacsoport választja ki azokat a hazai fiatalokat, akik Magyarországot képviselik az EU Ifjúsági Konferenciákon. Fontos további feladata az európai szintű folyamatok eredményeinek visszajuttatása a fiatalokhoz, a magyarországi szakpolitikusokhoz és az ifjúsággal foglalkozókhoz.

Kik alkotják a Munkacsoportot?

A Nemzeti Munkacsoport jelenleg 10 főből áll:

 • Hegedüs Zoltán – Elnök (NIT)
 • Végvári Enikő – Alelnök (EMMI)

Civil delegáltak:

 • Kovács Péter – NIT
 • Nagy Franciska – NIT
 • Papp Zoltán – HÖOK a Hallgatókért Alapítvány
 • Ázbaj Theodor – Országos Diáktanács

Kormányzati delegáltak:

 • Temesszentandrási Judit – Innovációs és Technológiai Minisztérium
 • Benke Áron – Igazságügyminisztérium
 • Somogyi Dorottya – Tempus Közalapítvány
 • Sztráda Eszter – Tempus Közalapítvány

Szuper! Hogyan épül fel a folyamat?

Első lépésként meghatározzák a 18 hónapos ciklus témáit, a trió elnökségek és az Európai Ifjúsági Fórum prioritásai alapján. Az első EU Ifjúsági Konferencián az ifjúsági és minisztériumi delegáltak körül járják a meghatározott témákat, vezérkérdéseket fogalmaznak meg, amelyek alapjául szolgálnak a következő szakasz konzultációjához.

A munkacsoport összegyűjti azokat az elképzeléseket, véleményeket, amelyeket a fiatalok a folyamat során megfogalmaznak. Emellett – az Európai Ifjúsági Konferencia után – felveszi a kapcsolatot a nemzeti és helyi szintű döntéshozókkal, megtárgyalva velük is az adott konferencia javaslatait. Ennek eredményéről a munkacsoport készít egy összefoglalót, amelyet elküld az Irányítóbizottságnak, aki ezután összesíti az eredményeket, majd megfogalmazza, hogy a felvetett témáról mit gondolnak az Unióban élő fiatalok. Az összefoglalót ezután továbbítja a munkacsoportoknak.

A következő lépés a második konferencia, ahol az összefoglaló alapján a jelenlévő ifjúsági delegáltak és döntéshozók közösen alakítják ki az Európai Unió Tanácsa felé benyújtani kívánt javaslatokat. Ezt követően a munkacsoportok feladata, hogy az elkészült ajánlásokat megismertesse a hazai fiatalokkal és döntéshozókkal, valamint begyűjtse a véleményüket. A végső, harmadik konferencián egy eszköztárat fogamaznak meg a résztvevők, amelyen keresztül az ajánlások könnyebben megvalósíthatók.

Az elfogadott ajánlásokat eljuttatják az Európai Unió Tanácsához. A testület a jövő ifjúsápolitikai kérdéseiről való döntéskor figyelembe veszi az eddigi folyamat eredményeit. Ennek köszönhetően azok a fiatalok, akik részt vesznek a strukturált párbeszédben és elmondják véleményüket, valóban beleszólnak abba, hogyan alakul a saját jövőjük.

A nemzetközi folyamatot már ismerjük. Milyen lépései vannak a projektnek itthon?

 • Ifjúságkutatások – Minden ciklus során egy reprezentatív online kutatást végzünk el, az adott időszak témái kapcsán a 14 és 29 éves korosztály körében.
 • Fókuszcsoportos beszélgetések – A témák kapcsán regionális szinteken valósítunk meg fókuszcsoportos beszélgetéseket.
 • Országos konferenciák – Minden év őszén egy országos (a ciklus közepén félidős, a végén záró) konferenciát valósítunk meg döntéshozók, szakemberek és fiatalok részvételével
 • Régiós konferenciák – Tavasszal és ősszel is régiós szinteken is feldolgozzuk az adott témákat, egyasztalhoz ültetve a fiatalokat és a döntéshozókat.
 • Fesztivál kitelepülések – A nyár során részt veszünk a legnagyobb hazai fesztiválok civil terein, ahol interaktív programokkal, beszélgetésekkel és kérdőívekkel igyekszünk begyűjteni a fiatalok véleményét.
 • Ifjúsági küldöttek – Azok a fiatalok (2 fő) akik a projekt során az Ifjúsági Konferenciákon képviselik hazánkat.
 • Régiós nagykövetek – Minden régióban egy-egy fiatal segíti nagykövetként a projekt megvalósulását, az ifjúsági párbeszéd módszertanának népszerűsítését.