Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a biztonságos böngészés biztosítása mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az “Értem” gomb megnyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. Az Adatvédelmi nyilatkozatban találsz további tudnivalókat a sütikről.

Te leszel Magyarország következő ENSZ ifjúsági küldötte? Interjú Szuda Ágnessel

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Share on twitter
Twitter
A Magyar ENSZ Ifjúsági Küldött Program keretében 2019-ben ismét meghirdetésre került az ENSZ ifjúsági küldötti pályázat. A kiválasztásban közreműködik a Nemzeti Ifjúsági Tanács is. A programról, a jelentkezés menetéről és az elmúlt évek sikereiről Szuda Ágnest, ENSZ ifjúsági küldöttet kérdeztük.

Megtörtént a pályázati kiírás az ENSZ ifjúsági küldötte új ciklusára. Egészen március 1-jéig várjátok a lelkes és tenni akaró fiatalok jelentkezését. Remélhetőleg sokan be is fogják adni a pályázatukat. Te hogyan kerültél kapcsolatba a programmal? Miért döntöttél a jelentkezés mellett?

Az ifjúsági küldött programról annak idején a közösségi médián keresztül értesültem, és amikor megláttam, hogy pályázatot hirdetnek a következő ifjúsági küldött kiválasztására, arra gondoltam, miért is ne? Mindig is azt gondoltam, akkor van igazán értelme annak, amit csinálunk, ha azzal segítünk másokon is. Így az ifjúsági küldött programban egy lehetőséget láttam, hogy a magyar fiatalokért dolgozzak, ezért jelentkeztem.

Lassan egy éve ifjúsági küldöttként tevékenykedsz a fiatalok érdekeit képviselve mind hazai és mind nemzetközi közegben. Milyen feladatokkal jár ez?

Az ifjúsági küldött feladatai rendkívül sokrétűek, rengeteg területen kell helytállni egyszerre. Az ENSZ-ben a legfontosabb feladatom, hogy képviseljem a magyar ifjúságot a nemzetközi színtéren, míg itthon az a cél, hogy hidat teremtsek a magyar fiatalok és az ENSZ között. Ezért igyekszem minél több helyre ellátogatni, hogy megismerjem a véleményüket és a kihívásokat, melyekkel szembe néznek, hiszen csak így valósulhat meg a hiteles érdekképviselet.

Említetted, hogy igyekszel minél több helyre ellátogatni az országban. Milyen rendezvényeket szerveztek a program keretei között?

Eddig számos helyen mutattam be az ENSZ működését. Az iskolai látogatások nélkülözhetetlen elemei egy küldött életének. Mindenhová igyekszem valamilyen értéket, tudást vinni és bemutatni az ENSZ egy-egy érdekes tevékenységet, illetve azt, hogy a fiatalok hogyan kapcsolódhatnak ezekhez a területekhez. A NIT-tel együttműködve idén még fesztivál kitelepüléseken is népszerűsítettem a Fenntartható Fejlődési Célokat játékos formában. Mindemellett pedig szerveztem egy információs rendezvényt, ahol a magyarországi képviselettel rendelkező ENSZ-hez kapcsolódó szervezetek képviselőitől hallhattak érdekességeket az érdeklődők.

Az iskolai látogatások nélkülözhetetlen elemei egy küldött életének.

Eddig igen aktív ciklust tudhatsz magad mögött. Nem szabad elmennünk amellett, hogy tavaly decemberben tartották Katowice-ben a COP24 ENSZ klímacsúcsot, ami napjaink legjelentősebb eseménye, ami a klímaváltozást érinti. Ha jól tudom, ezzel kapcsolatosan is szerveztetek egy hazai rendezvényt?

Igen, az éghajlatváltozást nagyon fontos témának tartom ifjúsági szempontból, hiszen alapvetően befolyásolhatja jövőnket, így 2017 és 2018 folyamán is részt vettem a COP ENSZ klímacsúcson. A klímacsúcs kapcsán konferenciát is szerveztem, ahol a résztvevők egy szimuláció keretein belül megismerhették, hogyan működik az ENSZ klímaváltozással kapcsolatos döntéshozatala és tanulhattak arról, hogyan tehetnek az éghajlatváltozás ellen. Emellett tavaly novemberben lehetőségem nyílt 20 fiatalt elkalauzolni a COP-ot megelőző ifjúsági klímakonferenciára is.

2015 szeptemberében 193 ország együttesen fogadott le 17 célt, amelyek hitet tesznek a fenntartható fejlődés alapelveire. Ezek a Fenntartható Fejlődési Célok, amelyek többsége 2030-ra elérendő célt fogalmaz meg többek között az oktatás, az egészségügy, a nemek közötti egyenlőség és a szegénység felszámolásának területén. Meglátásod szerint az ENSZ Ifjúság Küldötti Program hogyan tud bekapcsolódni ebbe a folyamatba? Egyáltalán milyen célokat tűzhet ki magának egy ifjúsági küldött a ciklusa idejére?

Azt gondolom, az ENSZ ifjúsági küldött program legfontosabb feladata az értékteremtés a fiatalok számára. Fontos, hogy ebben minden magyar fiatal részt vehessen szociális helyzetétől függetlenül. Az egyenlőség érdekében fontosnak tartom, hogy minél többféle közösségbe ellátogassak, így többek között hátrányos helyzetű településekre és sajátos nevelési igényű vagy fogyatékossággal elő fiatalok számára fenntartott intézményeket is felkerestem. Ezt a szemléletet igyekeztem képviselni az idei ENSZ-közgyűlés folyamán is, hiszen a fogyatékossággal élő fiatalok társadalmi részvételének ösztönzéséről tartottam rendezvényt szakértők bevonásával, melyet a magyar, cseh és bolgár nagykövetek is megtiszteltek részvételükkel. A felszólalásomat magyar jelnyelven fejeztem be, felhívva a figyelmet arra, hogy minden fiatal számára meg kell teremtenünk a lehetőséget, hogy kibontakoztassa tehetségét és kibontakoztassa a benne rejlő lehetőségeket. Azt gondolom, a program lehetőséget ad arra, hogy felhívjuk a figyelmet az ifjúsági szempontból fontos témákra és különböző fórumokon közösen gondolkozzunk arról, hogyan találhatunk megoldást a fiatalokat érintő kihívásokra. Ennek szemléletében igyekszem hozzá tenni azokhoz a kezdeményezéseknek, melyben a programon keresztül részt veszek, többek között a NIT Pact4Youth munkacsoportjának is. Hiszem, hogy ezek a tevékenységek mind összhangban vannak az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival és annak érdekében, hogy minél többen megismerjék a 17 célt és tegyenek a megvalósításukért, az ország számos pontján tartottam interaktív foglalkozást a célok népszerűsítésére.

A legutóbbi ENSZ-közgyűlés folyamán a fogyatékossággal élő fiatalok társadalmi részvételének ösztönzéséről tartott rendezvényt Szuda Ágnes, ENSZ ifjúsági küldött.

Utolsó kérdésem. Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik már eljátszottak a gondolattal, hogy jelentkezni fognak ifjúsági küldöttnek?

Arra szeretnék biztatni mindenkit, aki szívesen teremtene értéket a fiatalok számára és úgy érzi, hitelesen képviselné a magyar ifjúság érdekét az ENSZ-ben, hogy jelentkezzen! A pozíció természetesen rengeteg felelősséggel jár, de kitűnő alkalmat ad arra, hogy hazai és nemzetközi szereplőkkel együttműködésben a tegyünk a magyar fiatalok érdekiért és  úgy gondolom, az újonnan kiválasztott ifjúsági küldöttnek is rengeteg pozitív élményben lesz része!

Ha tetszett, miért ne osztanád meg?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

Hozzászólok...