Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a biztonságos böngészés biztosítása mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az “Értem” gomb megnyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. Az Adatvédelmi nyilatkozatban találsz további tudnivalókat a sütikről.

NIT KÖZÖSSÉGKÉPZŐ

Nyíregyháza

2020. október 16-18.

A résztvevők tagszervezeteink vezetői, delegáltjai, szakemberei közül kerülnek ki. A szakmai képzéseken 18 év felettiek, illetve 35 év alattiak vehetnek részt. A rendezvény célja a résztvevők tudásának bővítése, a szektor és a szervezetek működésének fejlesztése, olyan területeken, mint az ifjúsági munka, szervezet- és projektmenedzsment, CSR tevékenység, közösség- és hálózatépítés. Reméljük, hogy ezzel is segíteni tudjuk az utánpótlásképzést, és hozzájárulhatunk a helyi és országos szinten működő ifjúsági-civil szervezetek működési mechanizmusának fejlesztéséhez.

PROGRAMOK

komplex képzési programok a fiatal vezetőkért

A megvalósuló programok keretében megvalósul a civil szektorban szervezeti vezetőként megjelenő fiatalok a tudásának bővítése, a szektor és a szervezetek működésének fejlesztése.

PÁRHUZAMOS SZEKCIÓK

VÁLASZTHATÓ SZEKCIÓK A "KÉPZÉSI BLOKK I., II." PROGRAMPONTOK ALATT

A résztvevők négy olyan témában vehetnek részt kiscsoportos képzéseken, amelyek alapjaiban járulnak hozzá, hogy a korábbiaknál sokkal felkészültebbek legyenek és hozzájáruljanak a helyi és országos szinten működő ifjúsági – civil szervezetek működési mechanizmusának fejlesztéséhez.

Szinte minden civil szervezet életpályája ugyan úgy kezdődik. De nem mindegy, hogy a kezdő lendületes időszak után mi történik. Sok civil szervezet szembesül azzal, hogy addig, amíg az alapítók aktívak és tesznek azért, amiért a szervezet létrejött, minden flottul megy. Aztán az addig aktív tagoknak más elfoglaltságuk lesz, kikopnak, kiöregednek, s a szervezet szekere már nem megy úgy, mint régen. Emiatt a legtöbb civil szervezetet aktívan foglalkoztatja az utánpótlás nevelés, azaz a toborzás, a bevonás és megtartás triumvirátusa

Egy szervezet vezetőjének sok döntést kell meghoznia, sok tényezőt kell figyelembe vennie, amelyek kihatással lesznek a szervezet jövőjére. Felelősségteljes feladat vezetőnek lenni, hiszen az egyén döntései sorsfordítóak is lehetnek. De hogy lehet a legoptimálisabb döntést meghozni, amikor maximalizálva van a „profit” és minimalizálva a kár, mely eredhet egy-egy döntésből.

Sokan gondoljuk úgy, hogy a pályázatokban sok pénz van. De ahhoz, hogy ezeket az összegeket le is tudjuk hívni, ma már nem elegendő kizárólag egy jó ötlet! Szükség van tervezésre, szervezésre és projektmenedzsmentre. A pályázatok nagy része megköveteli a projektgondolkozást, s amíg ezt nem sajátítjuk el, addig pályázataink is megmaradnak ötletek papírra vetésében. A képzés, workshop alap pályázatírás és projektmenedzsment ismereteket ad, mely továbbfejlesztésével nagy, európai pályázatok is lehívhatóvá válnak.

A képzés célja annak a gyakorlati megismertetése, hogy milyen lehetőségei vannak egy ifjúsági szervezetnek az online és offline térben a közösségek építésére. Hogyan vonhatunk be minél több önkéntest? Milyen kommunikációs eszközökkel erősíthetjük az elért fiatalok és célcsoportjaink körét? Hogyan mozgassunk online közösségeket a való életben? Ezek csak néhányak azokból a kérdésekből amelyekkel foglalkozni kívánunk. 

VÁLASZTHATÓ workshoppok

A résztvevők négy különböző workshopból válogathatnak.

“Honnan lesz rá pénz?” Az örökké vissza-vissza térő kérdés. A workshop során igyekszünk erre a kérdésre választ adni különböző forrásteremtési lehetőségeket vizsgálva.

Milyen technikákkal érhetjük el, hogy munkavállalóink a szokásosnál is jobban és lelkesebben végezzék munkájukat? A workshop során többek között a teljesítményértékelés formáiról a vezetői szerepek jelentőségéről és a belső motivációk, a munka iránti szenvedélyről lesz szó.

Az ifjúság alapvetően passzív közéleti hozzáállásán változtatni nem egyszerű feladat. Állampolgári aktivitásuk növelése, passzivitásuk csökkentése energiabefektetéssel érhető el. Hogy is működik ez a gyakorlatban és mi az, ami megüti egy fiatal ingerküszöbét?

Az alulról jövő kezdeményezések és az informális csoportok jelentősége kiemelten fontos. Ezekből a közösségekből gyakran egyesületek vagy alapítványok nőnek ki, de mégis hogyan? A workshop alkalmával egy civil szervezet létrehozásának és alapvető működtetésének lépésein megyünk keresztül.