A megállapodás elsődleges célja az, hogy erősítsük a magyar fiatalok helyzetét és hogy aktívan részt vehessenek döntéshozatali folyamatokban.  A partnerség keretében a NIT olyan területeken működik együtt a KIM-el, mint az  ifjúságpolitika,  felsőoktatás,  önkéntesség, szakképzés és  tehetséggondozás. „Ez a megállapodás egy olyan közös jövőkép megvalósításáról szól, amelyben a magyar fiatalok képzettek, öntudatosak és aktívan részt vesznek társadalmunk fejlődésében” – emelte ki Kovács Péter, a NIT elnöke.

Több szempontból is meghatározó esemény volt ez a NIT számára. Elsősorban azért, mert  a Nemzeti Ifjúsági Tanács,  magyarországi ifjúsági közösségek legnagyobb ernyőszervezete, elkötelezett a párbeszéd keretében végzett érdekképviselet mellett. Másodsorban azért, mert az együttműködési megállapodással új szintre lép a több mint tíz éve végzett következetes és felkészült közösségépítő és érdekképviseleti munka, és a Kulturális és Innovációs Minisztérium szinte teljes portfóliójához kapcsolódva kap a NIT lehetőséget arra, hogy a magyar fiatalok hangját megjelenítse a döntéshozatalban.

 „Valós eszközöket és lehetőségeket szeretnénk biztosítani a fiatalok számára ahhoz, hogy aktívan részt vehessenek döntéshozatali folyamatokban, mind hazai, mind európai szinten. Különösen fontos üzenet ez 2024-ben, amikor az év második felében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait és Budapesten kerül majd sor az Európai Ifjúsági Konferencia ülésére.” – tette hozzá Kovács Péter. 

A megállapodás célkitűzései közé tartozik az önkéntesség népszerűsítése és a társadalmi felelősségvállalás erősítése. A felsőoktatás és a szakképzés területén kialakított együttműködés célja továbbá az, hogy a két fél támogassa a fiatalok szakmai fejlődését, ösztönözze a nemzetközi mobilitást és előmozdítsa a társadalmi esélyegyenlőséget.

Ez is érdekelhet