Az országjáró eseménysorozat Zárókonferenciáját február 21-én tartottuk a Budapesti Európai Ifjúsági Központban.

„A Nemzeti Ifjúsági Tanács legfontosabb céljai esszenciálisan megjelentek a projektben: hidat képeztünk, közösséget építettünk, fejlesztettünk, problémákat és megoldásokat kerestünk, összehoztunk és érdeket képviseltünk. Mondom ezt múlt időben, de látom, hogy használhatom jelen időben, és őszintén hiszem, hogy bármikor kimondhatom jövő időben is ezeket a szavakat.” – köszöntötte a konferencián résztvevőket Hegedüs Zoltán, NIT elnök.

Az eseményen köszöntőt mondott dr Sölch Gellért stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma), aki kiemelte, hogy a Kormány valamennyi döntésénél tekintettel van a Magyarország jövőjét jelentő fiatalok érdekeire, az ország építésének is nagy nyertesei a fiatalok. Mindazok a fejlesztések, melyeket a Kormány akár Budapesten, akár az ország bármely megyéjében támogat, a most fiatal nemzedék javát szolgálja, a fiatalok fogják leginkább és legtovább a fejlesztések hasznát venni. Legyen akár sportpályák vagy az értékeinkre és hagyományainkra építő korszerű kulturális intézmények építése, akár lenyűgöző épületeink, tereink és parkjaink felújítása vagy újjáépítése, akár az oktatás digitális fejlesztése, minden intézkedés és beruházás a fiatalok jövőjéről szól.

Mohay Gergely főosztályvezető (Emberi Erőforrások Minisztériuma, Fiatalokért Felelős Főosztály) köszöntőjében kitért arra, hogy a Kormány rendszeresen egyeztet személyesen is a fiatalokkal és közösségeikkel annak érdekében, hogy megfelelő válaszokat találjon az őket foglalkoztató kérdésekre. „A rendszeres konzultáció eredményeképpen egy  nyelvvizsga és a KRESZ vizsga díját az állam átvállalja a fiataloktól, a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram pályázat idén a fiatalok visszajelzéseinek megfelelően a fenntartható jövő témájában került kiírásra, az Esély Otthon program segítette a fiatalok helyben maradását, a számos ösztöndíjprogram pedig jelentős támogatást nyújt a diákoknak, a fiatal vállalkozóknak, a fiatal gazdáknak, valamint a külhoni fiataloknak.”- Mohay Gergely főosztályvezető arra bíztatta a jelenlévőket, hogy éljenek ezekkel a lehetőségekkel. A köszöntő beszédeket Máté Gergely Csoportvezető (Erasmus+ Ifjúsági csoport) zárta a Tempus Közalapítvány részéről.

A Lépj fel! programsorozat megvalósításának mérlege több ezer kilométer utazás, 19 megye és a főváros, közel félezer fiatal, több tucat önszerveződés, valamint száznál is több döntéshozó és szakember véleményének, javaslatainak és problémafelvetésének a becsatornázása.

Az eseménysorozat Megyei Ifjúsági Napokból tevődött össze, melyek alkalmával problématérképet készítettek a résztvevők a jelenlévő döntéshozókkal közösen.  A kapott anyagok csoportosítása során 7 fő problematikus terület rajzolódott ki: ifjúsági érdekképviselet, munkavállalás és jövőtervezés, oktatás, közösségi és közéleti aktivitás, közlekedés, szabadidő és egészség, digitális média és műveltség.

A hét fő területen belül megkülönböztethetők regionális és országos szintű tematikák. A teljes listát, a megfogalmazott célokat és a konkrét módosítási javaslatokat, az azokhoz szükséges beavatkozásokat, illetve a tervezett változások társadalmi hasznosságát a csatolt kiadványban olvashatjátok.

[embeddoc url=”http://nemzetiifjusagitanacs.hu/wp-content/uploads/2020/03/Lepj-fel-Zarokiadvany.pdf” download=”all” viewer=”google”]
Ez is érdekelhet
Olvass el

Félidőben a PRIME projekt!

A PRIME („Promoting and Improving Existing Methods of Youth Participation” 2022-1-HU01-KA220-YOU-000089532) projekt második személyes találkozóját tartották Kolozsváron január…