A fiatalok fejlesztésére, és közéleti aktivitásának ösztönzésére, bevonására számos módszertan és projektötlet létezik mind a NIT-en, mind a tágabb értelemben vett ifjúsági szektoron belül. Az aktív állampolgárrá válásban kiemelten fontos eszköznek tartjuk a fiatalok vitakultúrájának fejlesztését, amelyhez kapcsolódóan egy középiskolásoknak szóló vitaversenyt indítunk el idén tavasszal.


A kritikai gondolkodás fejlesztésére számos képzést és alkalmat indítottunk az elmúlt években, amelyek főleg elméleti oldalról közelítették meg a témát, és a szükséges tudásanyag átadására fókuszáltak. E mellett szeretnénk a gyakorlatban is fejleszteni a fiatalok kapcsolódó kompetenciáit. A vitaverseny struktúrájának kialakítása során a Karl Popper-vita mintáját kívánjuk követni. A vitában minden esetben két háromfős csapat vesz részt, és minden résztvevő egyszer mondhat beszédet. A vitában a beszédek mellett a csapatoknak lehetőségük van kérdések feltevésére is a másik fél által képviselt állásponthoz kapcsolódóan.


A versenyre háromfős csapatok tudnak nevezni, amelynek tagjai középiskolások, és rendelkeznek tanulói jogviszonnyal.A verseny három fordulóban – Online válogató, Régiós középdöntők, Országos döntő – zajlik.

  • 1. forduló: ONLINE ELŐVÁLOGATÓ – előzetes regisztráció az alábbi űrlapon, majd a visszaigazoló e-mailben megkapott tematikák egyikének kiválasztása. A résztvevő csapatoknak a kiválasztott témában kell érvelniük pro/kontra, egy öt perces videóban vagy egy 3-4 ezer karakteres esszében. A témát és a formátumot is szabadon választhatják ki a nevező csapatok. A beérkező versenyanyagokat a NIT Elnökségi tagjaiból álló zsűri bírálja el, és dönt arról, hogy kik jussanak tovább a régiós középdöntőkbe. Az egyes alkalmakra régiónként négy csapat juthat be.

JELENTKEZÉS ÉS VIDEÓ/ESSZÉ BEKÜLDÉSI HATÁRIDEJE: 2021. FEBRUÁR 28.

  • 2. forduló: REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ – az előválogatóból továbbjutó csapatok vesznek részt régiós szinteken, az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően online vagy személyesen. A lebonyolítás egyenes kieséses rendszerben zajlik egy sorsolást követően, a két győztes pedig megmérkőzik egymással a döntőbe jutásért.
    Időtartama: március 1-31.
  • 3. forduló: ORSZÁGOS DÖNTŐ – a vitaverseny országos döntőjére április végén kerülne sor Budapesten.

NYEREMÉNYEK:
I. helyezett: 3 db iPad
II. helyezett: 150.000 Ft értékű könyvcsomag
III. helyezett: 90.000 Ft értékű ajándékutalvány

JELENTKEZZETEK!

Ez is érdekelhet