A rendezvény célja a résztvevők tudásának bővítése, a szektor és a szervezetek működésének fejlesztése, olyan területeken, mint a közösség- és hálózatépítés, a projektmenedzsment és pályázatírás, aszervezeti kommunikáció, döntéshozatal és vezetői minták elsajátítása, az ifjúsági szervezetek felépítésének mikéntje.

A résztvevők tagszervezeteink vezetői, delegáltjai, szakemberei közül kerülnek ki. A szakmai képzéseken csak 35 év alattiak vehetnek részt. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött.

Az esemény helyszíne ezúttal Szombathely, időpontja pedig május 14-16.

Felhívjuk figyelmeteket, hogy az eseményt meghirdetjük, azonban folyamatosan felülvizsgáljuk a járványhelyzet okozta rendezvényszervezési lehetőségeket és korlátokat. 

PROGRAM


PÉNTEK

16:00 Megnyitó, köszöntők
• Hende Csaba – Országgyűlési képviselő
• Horváth Soma- Alpolgármester, Szombathely MJV
• Ekler Gergely – Stratégiáért és koordinációért felelős államtitkár, Családokért felelős tárca nélküli minisztérium (felkérés alatt)
• Hegedüs Zoltán – Elnök, Nemzeti Ifjúsági Tanács

16:40 „A fiatalok és az ifjúsági szektor helyzete és lehetőségei az elmúlt évek szakpolitikájának tükrében” – Beszélgetőpartner: Ekler Gergely (felkérés alatt)

17:45 Workshopok:

• Mentális egészség
A workshop célja, hogy a résztvevők feltérképezhessék mentális egészségük állapotát, valamint megismerhessenek és tudatosíthassanak olyan jól bevált technikákat és eszközöket, amelyekkel képessé válnak saját maguk és mások mindennapi testi-lelki-mentális egészségének támogatására.

• Felzárkóztatás segítése
A workshop célja, hogy csökkentsük a társadalomban a hátrányos helyzetűekkel, főképp romákkal kapcsolatos tévhiteket és előítéleteket. A foglalkozás alkalmával bemutatjuk a roma társadalom sokszínűségét, a cigánysággal kapcsolatos sztereotip és általános gondolkodás és véleményalkotás jellemzőit.

• Ifjúsági és civil szervezetek fenntarthatóvá tétele
Hogyan legyen zöldebb az irodai működés? Hogy tud egy szervezet napi szinten egy fenntarthatóbb jövőért tenni? Milyen apró lépésekkel formálhatjuk zöldebbé a közvetlen környezetünket? Min kell változtatnunk, mit nyerünk a fenntarthatósággal? Ezen kérdések mentén gyakorlatorientált workshopunkon keresztül vezetjük be a szervezeteket a fenntarthatóság és a zöld működés alapjaiba.

• Érdekképviselet a hétköznapokban
Hogyan érvényesítheti napjainkban egy fiatal az érdekeit a döntéshozók irányába? Milyen csatornákon, milyen eszközök segítségével jutatthatja célba üzeneteit és véleményét? Mit tehetnek a civil szervezetek, hogy a hozzájuk beérkező kérések eljussanak a döntéshozókig?

19:30 Vacsora

21:00 COVID-biztos ismerkedő est


SZOMBAT

8:00 – 9:00 Reggeli

9:00 – 10:00 Pályázati aktualitások
• Tájékoztató a Városi Civil Alap működéséről (Szombathely – Civil Szolgáltató Központ)
• Az Erasmus + program változásai

10:00 – 13:00 Szekciók

I. blokk

• Kommunikáció
A vírushelyzet utáni újrakezdés nehézségei: hogyan változik a belső, szervezeti kommunikáció; hogyan építsünk újra közösséget a közösségi média segítségével; hogyan működjenek párhuzamosan az online és offline közösségek? A kérdésekre a válaszokat a szekciókon résztvevőkkel közösen, saját szervezeti működéseiket megvizsgálva kapjuk meg.

• Online és offline munkaszervezés, digitális eszközök
Hogyan lehet a jövőben hatékonyan ötvözni a pandémia előtti személyes alapú munkaszervezést és az elmúlt egy év online tapasztalatait?

• Társadalmi innováció
Hogyan fejleszhetitek szolgáltatásaitokat? Milyen innovatív módszereket hívhattok ehhez segítségül? De szó lesz a szektorok közötti (felsőoktatás-nonprofit-vállalati szektor) együttműködésről is, őszintén, a társadalmi innováció jegyében.

• Ifjúsági civil szervezetek működtetése
Mit érdemes tudnod ahhoz, ha vezető szeretnél lenni egy civil szervezetben? Mik az alapvető kritétiumok, amelyek meghatározzák egy egyesület vagy alapítvány működését? Hogyan tudsz forrást bevonni? Honnan juthatsz szakmai és módszertani ismeretekhez? A szekció során ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozunk. Azoknak, akik ebbe a szekcióba regisztrálnak előzetesen egy tudásszint felmérő kérdőívet küldünk ki, hogy a pontos képzési anyagot e szerint állítsuk össze.

13:00 – 14:00 Ebédszünet

14:00 – 17:00 Szekciók

II. blokk

17:30 – 19:00 Hogyan rendezheti át a járványhelyzet az ifjúsági szektor működését? – Kerekasztal-beszélgetés

19:00 – 20:00 Vacsora

20:30 – City Hunting


VASÁRNAP

8:00 – 9:00 Reggeli

9:00 – 10:00 Beszélgetés az Önkéntesség éve, valamin az önkéntesség hazai kultúrája és helyzete kapcsán

10:00 – 11:00 Jó gyakorlatok az önkéntesség területén

11:00 Zárás, hazautazás

 

Ez is érdekelhet