Kocsis Petronella az ELTE hallgatója, január 1-től a NIT elnökségi tagja. Egyéni motivációja, hogy a megyei delegálti rendszer fejlesztése, valamint szívügyének tartja, hogy az általa tanult szakot, és a civilszférát népszerűsítse.

Hogyan és mikor találkoztál a szervezettel? Hogyan kapcsolódtál be a NIT életébe? 

Az ifjúsági érdekképviselettel még középiskolás koromban ismerkedtem meg, mikor 10. osztályban volt iskolám diákönkormányzatának elnökének választottak meg. Ennek köszönhetően ismertem meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Diákönkormányzatot, ahol 2018 januárjától a programkoordinátori tisztséget tölthettem be, majd márciustól diáktársaim bizalmat szavaztak nekem, így a JNSZDÖK elnökeként folytathattam az utam egészen 2020 márciusáig. 

A Nemzeti Ifjúsági Tanáccsal így kerültem kapcsolatba  2019-ben, ugyanis elnökként csapatommal volt szerencsém részt venni az Országos Ifjúsági Fórumon. Innentől kezdve igyekeztem a NIT minél több programján részt venni. Például lelkes mentoráltja voltam a Közéleti Mentorprogram 2. évadának, illetve 1 éven keresztül a Jász-Nagykun-Szolnok megyei delegálti tisztséget töltöttem be, aminek köszönhetően jobban bekapcsolódhattam a NIT életébe. Így vezetett az utam az elnökségbe. 

Jelenleg a NIT-en kívül mivel foglalkozol még? Korábbi tapasztalataidat hogyan tudod kamatoztatni ebben a szervezetben?

Négy éve tevékenykedem ebben a közegben és ez az idő tökéletesen elég volt arra, hogy rájöjjek, hogy ifjúsági közösségszervezéssel szeretnék foglalkozni. Ezért is voltam annyira biztos a továbbtanulásom irányában. Jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Közösségszervező szakos hallgatója vagyok. Azt gondolom, hatalmas ajándék az, hogy azzal foglalkozhatok amit szeretek, így szívvel-lélekkel csinálhatom és nem munkaként, hanem hivatásként tekintek rá. 

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Diákönkormányzat elnökeként is nagyon sok olyan dolgot tapasztaltam, amit a NIT-ben jól tudok kamatoztatni. Akkoriban a megyében tanuló diákok érdekeit képviseltük, olyan programokat szerveztünk nekik amelyek építő jellegűek és színesítik a diákéveket, illetve mi is olyan képzéseket kaphattunk, amik azt gondolom rengeteget tettek hozzá az életünkhöz. Ezeket a jógyakorlatokat, tapasztalatokat szeretném tovább vinni, illetve a saját egyéniségemmel színesíteni. 

Az érettségi bizonyítványom megszerzése után 1 évig volt szerencsém dolgozni a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesületnél, ahol tovább folytathattam a fiatalokkal való közös munkát és emellett jobban betekintést nyertem a civil szervezetek működésébe, felépítésébe és olyan kapcsolatokra, tapasztalásokra tehettem szert, amelyek abszolút építő jellegűek. 

Mi a legnagyobb motivációd szervezeti és egyéni szinten? 

Szervezeti szinten, hogy a diákönkormányzatok számára egy segítő kezet tudjak nyújtani a szakmai fejlődésükben, illetve minél több helyen országszerte bebizonyítani mennyire jó és mennyire építő akár diákönkormányzatos fiatalnak lenni, akár ifjúsági szervezethez tartozni, létrehozni. Szeretnék számukra minél több, tartalmas, építő találkozási pontot biztosítani, ahol tudnak tapasztalatot cserélni, kapcsolatot építeni.

A megyei delegálti rendszer fejlesztésében is hasonló motivációim vannak, hiszen 1 éven keresztül én is tapasztalhattam ennek a rendszernek a működését, láttam a pozitív és a változtatandó oldalát is. Azt gondolom Simon Ádám elnökségi tagtársammal együtt, a korábbi tapasztalatainknak köszönhetően tudjuk fejleszteni és építeni ezt a rendszert. 

Közösségszervező szakos hallgatóként felelősséget érzek, hogy ezt a szakmát népszerűsítsem, akár még a középiskolások számára is, valamint hallgatótársaimat buzdítani a különböző folyamatok bevonódásába, lehetőséget biztosítani számukra, hogy még jobban belelássanak az ifjúsági közösségszervezésbe. 

Egyéni szinten teljes mértékben a fejlődés, hiszen azt gondolom mindig van hova fejlődni és minden egyes beszélgetés, esemény egy pluszt adhat az emberhez, amiből akár új gondolatok, cselekvések is születhetnek. 

Hogyan indult a közös munka? Mik lesznek a Te főbb tevékenységi köreid? 

A mandátumunk az elnökséggel 2022. január 1-el indult, de a közös munkát jóval hamarabb elkezdtük. Közösen ötleteltünk, mindenki területét gondosan átnéztük, célokat tűztünk ki, és hogy hogyan érhetjük el ezeket. Ennek köszönhetően az első elnökségi elvonulásunk alkalmával, amire január végén került sor, egy olyan motivált  csapat ülhetett össze, akik már ismerték egymást, ismertük a célokat és rögtön belevághattunk a közös munkába. Azt gondolom jelenleg egy olyan elnökséggel dolgozunk, akik motiváltságával és szakmai tudásukkal képesek lesznek arra, hogy mindezeket a célokat elérjük. 

Az egyik fő tevékenységi köröm a diákönkormányzatokkal való kapcsolattartás és az ő segítésük, találkozási pontok biztosítása számukra. Az Országos Ifjúsági Fórum erre egy tökéletes lehetőség, amit szeretnék minél több újdonsággal színesíteni, illetve, ami idesorolható az az Építsd fel! projekt. Mindkét program keretein belül szeretnék minél több fiatalt elérni, és ezekben nagy segítségem lesz Turi Ádám alelnökúr, aki az előző 2 évben foglalkozott ezzel a területtel, így meg tudjuk osztani egymással a gondolatainkat és közösen dolgozni a fejlesztéseken. 

A másik fő tevékenységi köröm a megyei delegálti rendszer fejlesztése, amiben már elkezdtünk közösen gondolkozni Simon Ádám elnökségi tagtársammal, mivel mindketten voltunk megyei delegáltak így sokat tapasztalhattunk és beleláthattunk a működésbe, illetve a fejlesztendő területekbe. 

Ezek mellett szeretnék bekapcsolódni minél több program szervezésébe, illetve folyamatos felelősségét érzem a közösségszervezés és az ifjúsági munka népszerűsítésének. 

Ha egy dolgot kellene kiemelned, mi lenne az az egy szemlélet, gondolat, meglátás, amit szeretnél elmélyíteni a szervezetben vagy amit kifejezetten szívügyednek tekintesz?

Kifejezetten szívügyemnek tekintem a diákönkormányzatok, ifjúsági szervezetek fejlesztését, a közös tapasztalatcseréjét. Azt gondolom minden szervezetnek van egy jógyakorlata, ami lehet példa más szervezet számára. Mivel a NIT egy országos ernyőszervezet, tökéletes platform lehet arra, hogy a tagjai megismerhessék egymást, tanulhassanak egymástól, megoszthassák tapasztalataikat. Azt érzékeltem, hogy sokszor vannak hasonló kezdeményezések országszerte, amik egyéb okok miatt talán nem is mennek végbe, de ha a szervezetek tudnák azt, hogy kiktől kérjenek segítséget, kikkel hasonló a tevékenységük, akikkel akár együtt is tudnának működni, nem állna meg a felénél a kezdeményezés, vagy akár egy még nagyobbat lehetne alkotni együtt. Ez vonatkozhat az informális csoportoktól egészen az országos szervezetekig. Sokszor a kisebb kezdeményezéseknek csak egy kezdőlöket vagy egy kis szakmai segítség kell ahhoz, hogy valami nagy alakulhasson belőle.

Ha egy mondatot kellene kiemelned a világból, melyik lenne az?

Kedvenc idézetem Csitáry-Hock Tamástól származik: „Ha magadat adod, azokat a kincseket, amiket útravalóul kaptál, a világot gyarapítod azzal, embertársaidnak adsz ajándékot.” Ez számomra egy olyan idézet, ami végig kísérte az eddigi életemet. Még 2018-ban, mikor a JNSZDÖK elnöke lettem akkor szőttem bele ezt a gondolatot a beszédembe, ahogyan most is mikor a NIT elnökségébe bekerülés volt a tét. Azt gondolom egy rendkívül fontos üzenetet hordoz magában. Pontosan azt, hogy bármerre is sodorjon az élet, mindig magát, a saját egyéniségét adja az ember. Mikor elindulunk azon az úton, ami a céljainkhoz vezet, ne felejtsük el milyen útravalókat kaptunk azoktól az emberektől akiknek köszönhetjük azt, hogy most hol tartunk az életben, és ne felejtsük el honnan, kikkel kezdtük meg ezt az utazást bármilyen messze is sodorta őket az élet. Hiszen ezek a dolgok azok amik hatalmas kincset érnek, és ezeket az ajándékokat tudjuk megosztani másokkal és építkezni belőlük. 

 

 

 

Ez is érdekelhet