Kovács Domokos Péter lesz Magyarország ENSZ Ifjúsági Küldötte 2022-ben, akivel amellett, hogy fontos küldetésének tartja a magyar fiatalok képviseletét, szeretne megvalósítani egy számára fontos személyes célkitűzést is a küldöttsége végére. A célkitűzések mellett a fiatal motivációjáról beszélgettünk, valamint arról, hogy milyen korábbi tapasztalataiból tud építkezni, hogy hatékonyan végezze a rábízott feladatot.

Milyen kötődésed van a Nemzeti Ifjúsági Tanáccsal? Hogyan találkoztál a szervezettel?

Kicsit vicces, mert a teremhez, ahol ülünk érzelmi kötődésem is fűződik. Mert itt a Budapesti Európai Ifjúsági Központban volt egy önkéntes találkozója az európai parlamenti választásokra a „Szavazni fogok” közösséggel, és este volt itt egy esemény,

melyen elvonultunk ennek a teremnek a sarkába az egyik táblához, és megtervezetük azt a projektet, ami a későbbi „Szavazni fogok” önkéntes programmal Európa szintű versenyt nyertünk, és ekkor juthattam ki először egy nagyobb konferenciára Brüsszelbe, ahol felszólalhattam az Európai Parlamentbe. Magával a NIT-el közvetlenül akkor találkoztam mikor az Ország Diáktanácsban voltam Pest megye képviselője, valamint az első emlékem az Országos Diákparlamenten volt, ahol szakmai csapattal voltatok kint és segítettétek a fiatalok munkáját. A mélyebb kapcsolat az egyik Szabadegyetemen kezdődött, ahol megismertem a közösséget, ezt követően pedig rendszeres aktív látogató lettem a rendezvényeken.

Miért jelentkeztél az ENSZ ifjúsági delegált pozícióra?

Amikor láttam a többi delegáltat, amikor még más platformokon tudtam még kommunikálni, hogy számukra ez nagyon jó lehetőség, hogy legitimen tudják képviselni a magyar fiatalokat. Erre én egy olyan eszközként és lehetőségként tekintettem, ami lehetővé teszi, hogy akár az általam képviselt projekteket szélesebb körben tudjam népszerűsíteni, és legitim módon tudjak érvényesülni és másoknak is egy platformot tudjak biztosítani . Én nem csak egy ENSZ ifjúsági küldött vagyok, hanem Magyarországnak vagyok az ENSZ ifjúsági küldötte, ez egy óriási álmom, hogy a saját országomnak az ifjúsági közösségét tudok képviselni, legalábbis legjobb tudásom szerint igyekezni fogok mindent elkövetni annak érdekében, hogy a magyar nemzetet méltó módon reprezentáljam.

Miért ilyen fontos számodra, hogy Te tudd képviselni a magyar fiatalok hangját?

Szerintem nagyon fontos, hogy a küldött személye milyen. Mit tart fontosnak, milyen kérdésekben tud helytállni, és függ attól, hogy a program hogyan alakul. Én mindig arra fogok törekedni, hogy legyen egy kézzel fogható része, akár egy terepmunka keretében, ahol ténylegesen valami létrejön. Nekem ilyen a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos projektem, ahol iskoláknak segítek. Erre már van egy jól bevált gyakorlatom, egy futó projektem, ami az Amerikai Nagykövetség támogatásával valósul meg, úgyhogy az én személyem ezt hozza. Emellett pedig az a csapat, az a közösség, aki már együttműködött a például a többnyelvűség kérdésével kapcsolatban európai szinten, tehát egy ügy is, ami hallgató fülekre talált az elmúlt időszakban. Egy közösség is kovácsolódott azok között, akik ott voltak Brüsszelben és ezeket a kérdéseket fontosnak tartották, velük továbbra is szorosan együttműködöm.

 

Milyen korábbi tapasztalataidat tudod majd hatékonyan használni a rád váró feladatokban?

Amikor kisebb voltam és angolul tanultam, akkor rábukkantam egyszer Steve Jobs beszédére, amit a Stanford egyetemen tartott a végzős hallgatóknak és az nagyon megragadt bennem, a mai napig. Akkor nagyon álomszerűnek hatott az a gondolat, hogy a pontokat össze tudjam kötni. Ez érdekesen hangozhat, de akkor nagyon szerettem volna elérni, hogy egyszer elmondhassam: sikerült összekötnöm adott pontokat, amikre, ha úgy tetszik életeseményekként gondolok. Amikor egyre több helyre eljutottam és egyre több embert megismertem, akkor sikerült elkezdeni összekötni a pontokat. Az elmúlt időszakban nagyon sok minden történt velem, de mindig észreveszem, hogy mindig vannak összekapcsolható momentumok és pillanatok. Számomra nagyon fontos a sport, a mai napig vízilabdázok-most már csak hobbi szinten- de például ebből adódóan elkezdődött egy ötletelés egy Fenntarthatósági Strandvízilabda Tornáról, amit a Tisza folyóban szeretnénk megrendezni. Amikor én kijutottam az Egyesült Államokba egy ösztöndíjjal akkor soha nem gondoltam volna, hogy abból a diákkörből fogok most együttműködni, például a Szlovák ENSZ ifjúsági küldöttel, és ezek a pontok, amiket próbálok megtalálni. És természetesen az a legjobb, ha ezek a pontok nem csak számomra jelentenek valamit, hanem ezekből vissza is tudok adni a körülöttem lévőknek, vagy a számomra még ismeretlen közösségnek.

A korábbi ENSZ ifjúsági küldöttől Kelemen Balázstól ugyancsak tegnap, január 12-én vetted át a pozíciót, de ha jól tudom már októberben lezajlott a kiválasztásod. Azóta hogyan készülsz a feladatra? Milyen segítséget kapsz?

Igen, a kiválasztásom november végén volt és azóta elindult egy olyan folyamat, ahol Balázs felkészített az előttem álló feladatokra. Sokat beszélgetünk, és átadja a legfontosabb tudnivalókat. Elindult egy szoros együttműködés a NIT-el is, akik vázolták, hogy milyen nemzetközi programokkal készülnek a következő évvel. A következő időszak két meghatározó vonala az Európa Ifjúsági Év, vagy az Európa Jövőjéről szóló Konferencia, és mellette már hat online egyeztetésem volt a környező országok küldöttjeivel. Ezek mellett igyekszem felkeresni azokat a szervezeteket, akikkel valamilyen szinten együtt szeretnék működni, hogy a megismerés után tudjunk valamit közösen létrehozni. Sokszor szorulok tanácsra, és többször kérdezek a környezetemben lévő személyektől, de szerencsére mindenki nagyon segítőkész.

Van-e olyan kitűzött cél, melyet mindenképpen szeretnél megvalósítani a delegálti éved alatt?

Szeretnék aktív tagja lenni a küldötti közösségnek, akár ez bármilyen dokumentum, kiadvány fogalmazásában. De van egy abszolút kézzelfogható célom is, amit mindenképpen szeretnék elérni, ez leginkább egy álom és remélem, hogy ez a diplomácia világában létrejöhet. Akik ismernek már tudják, hogy minden NIT-es rendezvényre viszek magammal egy kukát, amit kifestünk a projekt keretében, ez az én személyes szemléltető eszközöm. Az a célom, hogy amikor lezárom ezt az időszakot, és valamennyire otthagytam a nevem az ENSZ ifjúsági közösségben akkor vagy az ifjúsági osztálynak New York-ban, vagy személyesen az ENSZ Főtitkárnak tudjak küldeni egy magyar fiatalok által kifestett kukát, és az ott legyen az Ő rezidenciáján, és emlékeztesse arra, hogy ez egy komoly szakpolitikai, a környezetvédelemhez kapcsolódó „termék”, viszont ezt a fiatalok hozták létre

Ezek mellett mivel én egy német nemzetiségi gimnáziumba jártam és így átéltem, hogy milyen a nemzetiségi oktatás, valamint említettem, hogy nekem a többnyelvűség kérdése fontos volt európai szinten. A küldöttséget kihasználva szeretném megmutatni, hogy Magyarországon milyen az őshonos nemzetiségek helyzete, ezért nyitok a küldött társaim felé, szeretném őket elhívni őket Magyarországra és megmutatni nekik az oktatási intézményeket, valamint azt a kulturális és ifjúsági életet, ami az őshonos nemzeti kisebbségek itthon alkotnak. Ezzel megmutatva, hogy Magyarország nem csak azért tud beszélni erről a témáról, mert fontosak neki a külhoni magyarok, hanem azért is mert az elmúlt időszakban olyan jogi környezetet hoztunk létre és ezzel együtt élhetnek a nemzeti kisebbségek.

 

Ez is érdekelhet
Olvass el

Youth Exchange

About the Youth Exchnage: Jelentkezési határidő: 2022. február 23. További információk: Kovács Dóra (titkar@ifjusagitanacs.hu) Jelentkezési lap: https://docs.google.com/forms/d/1m2MSHoF1wpnX3mEUXSHunruQYN_u2nNsaYASc89DErw/edit?ts=62038c17 Using…