Brimo Widad senior ENSZ Ifjúsági küldöttként a nemek közötti egyenjogúság és a kulturális párbeszéd területén szeretne véleményeket tolmácsolni és változást elérni egyéves megbízatása alatt. Widad elszánt és lelkes delegáltként workshopokat és előadásokat tart, felméréseket készít, visszajelzéseket gyűjt és a New York-i ENSZ székházban szólal fel a fiatalok érdekében. Sűrű beosztása mellett volt időnk beszélgetni egy kicsit munkájáról, terveiről és a preferált kikapcsolódási formáiról is a rendelkezésre álló (kevés) szabadidejében.

A megbízottként töltött napjaid áttekintése előtt érdekelne, hol és hogyan találkoztál először a Nemzeti Ifjúsági Tanács munkájával?

Az ifjúsági küldött kiválasztási folyamatának elején találkoztam a NIT-tel, a szóbeli elbeszélgetés a Budapesti Európai Ifjúsági Központban volt. Itt beszéltem Kovács Domokossal, korábbi delegálttal és jelenlegi NIT alelnökkel. A szervezetről azonban már korábban is hallottam, szerintem aki kicsit is érdeklődik az ifjúsági párbeszéd és a fiatalokat érintő ügyek témája iránt, rendszerint ismer titeket és a munkátokat.

Tudnál mesélni róla, hogyan zajlik az ENSZ Ifjúsági küldött kiválasztási folyamata?

A pozícióra egy űrlap kitöltésével lehet jelentkezni, amelyet egy szóbeli interjú követ. A sikeres továbbjutók aztán egy egész napos interjú és feladatsorozaton mérik össze tudásukat és rátermettségüket. Idén először egy felmenő rendszert kialakítva két küldött is megválasztásra került, senior küldöttként én, junior küldöttként Wettstein Annamária képviseli a hazai ifjúság érdekeit az ENSZ fórumain. A megbízás egy évre szól, általában január 1-től december 31-ig.

Milyen beosztás alapján dolgozol, hogy néz ki egy átlagos napod, heted delegáltként?

Nincs állandó rutinom, a feladatok napról-napra változnak. Amellett, hogy van egy szakmai háttér, amely felé el kell számolnunk a munkánkkal, alapvetően a pozícióban önállóak lehetünk, proaktívnak kell lennünk és keresni a lehetőségeket.

Nyáron leginkább fesztivál kitelepüléseken leszek látható, az év többi részében iskolákban és egyetemen tartok előadást vagy workshopot. Mindegyik helyszínen az a cél, hogy minél több fiatal hangját meghalljam, véleményüket pedig becsatornázzam a döntéshozók irányába. Igyekszem a külhoni fiatalokhoz, például Kárpátaljára, Felvidékre vagy a Vajdaságba is eljutni. Erdélyben már jártam, itt 150 emberrel találkoztam. Szeretnénk, ha az egyéves megbízatás alatt minél több emberhez eljutna a munkánk, az ifjúsági küldött pozíció, valamint az ENSZ tevékenysége, mert az a tapasztalatunk, hogy sokaknak nincs ismeretük róla, legfőképpen a vidéki településeken. Nemcsak  a nagyvárosokba, hanem egészen kis településekre is elmegyünk, akkor is, ha csak öt emberrel tudunk beszélni, mert minden véleményre szükségünk van, amelyet tolmácsolunk a megfelelő fórumok felé.

Milyen mondanivalót viszel ki az ENSZ fórumaira?

Megbízatásom egyik prioritása a nemek közötti egyenjogúság, a másik fő témakör pedig a kulturális párbeszéd és nevelés. Különösen szimpatikus volt a program felhívásában, hogy a küldötthöz lehet alakítani a program ívét, így olyan tematikával jelentkeztem, amiben hiteles vagyok és szívből csinálhatom. Fontos élmény volt számomra, amikor márciusban, a New York-i ENSZ székházban tartottam egy felszólalást azon előzetesen összeszedett eredményekből, amelyet a nők és szegénység témájában készítettünk 265 fiatal bevonásával.  Itt megosztottam egy jó gyakorlatot és örömhírt is, mely szerint Magyarországon a fenntarthatóság témája bevezetésre került az iskolában, idén pedig érettségizni is lehetett belőle.

A szorított menetrend mellett hogyan kapcsolódsz ki, mivel töltöd szabadidődet?

A Covid időszak alatt indult kézműves vállalkozásom, ami az egyetem és a küldötti teendőim miatt most háttérbe szorult. Nagyon szeretek alkotni, emellett néptáncolok is. Észrevettem, hogy már az is kikapcsol, ha két esemény között nem tömegközlekedem, hanem sétálok és meghallgatok egy podcastot vagy a kedvenc zeneszámomat. Gyakran előfordul, hogy amikor éppen nem programon vagyok, akkor már a következőn gondolkozom. Rövid ez az év és én minél többet ki szeretnék hozni belőle!

Ez is érdekelhet