A Nemzeti Ifjúsági Tanács megalakulásától kezdve egyik legfontosabb alapértékének tekinti az inklúziót, amely eszményt a rendezvényei, projektjei során kiemelt figyelemmel illet. A soros uniós elnökség kapcsán kiemelt fókuszt kap a társadalmi befogadás, amelyet a NIT tevékenysége során a romák, az egyes nemzeti kisebbségek, nemzetiségek és egyházi szereplők irányába dedikáltan megvalósít.

Roma Ifjúsági Konferencia

A Nemzeti Ifjúsági Tanács és a Budapesti Európai Ifjúsági Központ 2023. november 16-án harmadik alkalommal rendezte meg a Roma Ifjúsági Konferenciát. Az eseményen több mint félszázan vettek részt, roma és nem roma ifjúsági szakemberek, a témakörrel foglalkozó civil szervezetek vezetői, képviselői és önkéntesei, döntéshozók és más kisebbségekhez tartozó szervezetek képviselői, illetve a téma iránt érdeklődő fiatalok és akadémiai szakemberek. 

Nemzetiségek:

A Nemzeti Ifjúsági Tanács kiemelt partnereként tekint a Magyar Ifjúsági Konferenciára. A MIK-kel közös tevékenységek közé tartozik a határon túli magyar kisebbség ügyeivel való foglalkozás is. 2023-ban a NIt felvette a kapcsolatot több magyarországi nemzetiségi szervezettel is annak érdekében, hogy elmélyítsük a szakmai kapcsolatot velük. A Nemzeti Ifjúsági Tanács számára fontos, hogy bekapcsolódjon az Európai Tanács nemzetiségi ügyeivel foglalkozó folyamataiba. Ilyen lehetőség volt, amikor részt vettünk a nemzetiségi fiatalok politikai részvételéről szóló határozat véleményezésében. A jelentés tervezetet 2023 őszén fogadta el a Miniszteri Tanács, melynek civil véleményezésében a NIT mellett az európai hallgatói szervezeteket összefogó ESU és a román NIT (CTR) vett részt. A jelentés érdekessége, hogy nem csak az államok felé, hanem a nemzeti kisebbségek számára is megfogalmaz javaslatokat, amelyeket saját nemzetiségi önkormányzataikba is beépíthetnek. Fontos számunkra, hogy ennek a határozatnak a magyarországi megvalósításában részt vehetünk.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács, közösen az ENSZ Ifjúsági Küldött programmal 2022.03.17. és 2022.03.20. között Magyarországon 4 napos konferenciát szervezett Horvátország, Lengyelország, Románia és Szlovákia ENSZ Ifjúsági Küldötteinek. Az esemény hátterét adta az Európai Parlament által kétévente megszervezett Európai Ifjúsági Rendezvény (EYE) 2021. évi javaslatcsomagja, illetve az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) tizenkettedik ifjúsági fórumának záródokumentumában szereplő többnyelvűségi határozat is. Szintén előzménynek tekinthető a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) korábbi anyanyelvhasználati kampánya is.