A 2021-es, 2022-es és 2023-as Roma Ifjúsági Konferenciákat követően a Nemzeti Ifjúsági Tanács és a Budapesti Európai Ifjúsági Központ 2024. április 5-én Roma ifjúsági szakmai workshopot
szervezett.

A workshop célja volt, hogy konzultációs lehetőséget biztosítson szakemberek és érintett
szervezetek képviselői számára a Miniszteri Bizottság roma fiatalok részvételéről szóló
ajánlásának végrehajtásához szükséges magyarországi “ütemterv” elkészítése érdekében.

A Miniszteri Bizottság által 2023. április 5-én elfogadott ajánlás arra ösztönzi az Európa Tanács
tagállamait, hogy helyezzék előtérbe a roma fiatalok érdemi, tisztességes és szisztematikus
bevonását a különböző társadalmi szempontokba és döntéshozatali folyamatokba. Az ajánlás hangsúlyozza, hogy a roma fiatalok kifejezett igényeit és prioritásait minden vonatkozó politikai irányelvbe és programba be kell építeni, értékelni kell a jelenlegi irányelveket a roma fiatalok részvételének fokozása érdekében történő esetleges átalakítás céljából, küzdeni kell a romaellenes strukturális rasszizmus ellen, biztosítani kell az alapvető emberi jogok teljeskörű érvényesülését a roma fiatalok számára, és támogatni kell a roma fiatalok által vezetett szervezeteket és kezdeményezéseket.

A találkozó a korábbi roma ifjúsági konferenciákon kezdeményezett megbeszélések folytatásaként, és szimbolikusan a CM/Rec(2023)4 elfogadásának egyéves évfordulóján került megrendezésre.

A program egyben az ajánlás hivatalos magyar nyelvű fordításának elindítását is szolgálta.
Az eseményt Molnár Bálint, az Európa Tanács Budapesti Európai Ifjúsági Központjának igazgatója és Kovács Péter, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke nyitotta meg.