Január végén Strasbourgban, a Budapesti Európai Ifjúsági Központ testvér-intézményében járt szervezetünk képviseletében Kaszper Blanka és Kovács Tamás Bence egy roma fiatalokkal foglalkozó egyeztetésen. Az Európa Tanács országai által elfogadott ajánlás kifejezetten a roma fiatalok bevonásáról és érdekképviseletéről szólt, így az egyeztetés célja olyan konkrét tervek és mérföldkövek megfoglamazása volt, melyekkel az egyes ET tagországokat tudjuk a megvalósításban támogatni. Számos élménnyel és megvalósítandó tervvel érkeztek vissza a NIT küldöttei, amelynek egy részét a 2024-es Roma Ifjúsági Konferencián is kamatoztatni fogja a szervezet. 

A 2024. január 24-25-én tartott Realising the potential of Roma Youth Participation kiindulópontja a 2023. április elején az Európa Tanács országai által elfogadott ajánlás volt, amely kifejezetten a roma fiatalok bevonásáról és érdekképviseletéről szól. Az ajánlásban számos helyen nevesítve szerepel a “az ifjúsági tanács” kifejezés, az ifjúsági tanácsok bevonása az ajánlás megvalósítására, így ott volt a NIT helye.

Az ajánlással már a 2023-as Roma Ifjúsági Konferencián is foglalkozott a NIT, a tervek szerint hamarosan magyar nyelven is elérhetővé válik az ajánlás (a negyedik nyelvként az angol, a francia és a romani mellett).

Az egyeztetés célja olyan konkrét tervek és mérföldkövek megfogalmazása volt, melyekkel az egyes ET tagországokat tudjuk a megvalósításban támogatni. A kétnapos rendezvény alatt előadások és kiscsoportos workshopok voltak a témában. A résztvevők az ET hivatalos képviselői mellett az helyi, regionális, nemzeti és nemzetközi színtéren működő roma fiatalokkal foglalkozó civil szervezetek képviselői voltak. Megtiszteltetés volt a NIT-et képviselni és egyetlen Nemzeti Ifjúsági Tanácsként részt venni az alkalom. A csütörtök este egy közös fogadással zárult, de a rendezvényen számos alkalom nyílt a személyes beszélgetésre, kapcsolódásra.