Budapest, 2023.04.13. – Több ezer fiatal külföldi mobilitásáért indít aláírásgyűjtést a Nemzeti Ifjúsági Tanács. Az ifjúsági érdekképviseleti ernyőszervezet több hallgatói szervezettel együtt kezd aláírásgyűjtésbe azzal a céllal, hogy az Európai Bizottság a folyamatban lévő tagállami tárgyalásokkal párhuzamosan újraindítsa az Erasmus+ felsőoktatási csereprogramjait Magyarországon. A mobilitási lehetőségek befagyasztásával körülbelül 182 ezer hallgató, köztük 30 ezer külföldi esik el a nemzetközi tapasztalatszerzés lehetőségétől, valamint további sok ezer külföldi fiatal veszíti el az esélyt arra, hogy Magyarországon tanulhasson.

Az Erasmus+ felsőoktatási mobilitási programjaiban való zökkenőmentes részvételért indít petíciót a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT). A hazai ifjúsági-, illetve az ifjúsággal foglalkozó civil szervezetek ernyőszervezeteként működő NIT azért indít aláírásgyűjtést az egyetemi hallgatók körében, hogy felhívják a felelős döntéshozók figyelmét arra, hogy a külföldi tapasztalatszerzés és fejlődés lehetősége a fiatalok jövője szempontjából ma már szinte nélkülözhetetlen. A 2022. december 15-én kiadott Tanács (EU) 2022/2506 végrehajtási határozata alapján a magyarországi modellváltó egyetemekkel nem jöhet létre új jogi kötelezettségvállalás, amely érinti az Erasmus mobilitási programot is, vagyis a jövőben nem lesznek elérhetők a nemzetközi hallgatói csereprogramok. A Nemzeti Ifjúsági Tanács arra kéri az EU végrehajtó szervét, hogy a kormányzattal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan oldják fel a magyarországi Erasmus+ programok blokkolását. Az akcióhoz több nagy, hallgatói érdekképviselettel foglalkozó civil szervezet is csatlakozott.

Kovács Péter, a NIT elnöke szerint nem csak a magyar egyetemisták, de az itt tanulni vágyó külföldiek szempontjából is végzetes lehet a programok szüneteltetése:

“Az Erasmus+ nemzetközi mobilitási programjai jelenleg a legnépszerűbbek a hallgatók körében, tavaly közel 10 ezer fiatal utazott külföldre vagy érkezett hazánkba, hogy tapasztalatot szerezzenek, nyelvet gyakoroljanak és megismerjenek más nemzeteket, kultúrákat. Ezek olyan vissza nem térő lehetőségek, illetve életre szóló tapasztalatok, amelyekkel nem csak az egyén szintjén, de társadalmilag és gazdasági tekintetben is megalapozható a fejlődés. A mobilitási programok befagyasztásával a leendő résztvevői keret 62 százalékát adó intézmények hallgatói és oktatói, valamint külföldi egyetemisták, összesen közel 200.000 fő esik el a lehetőségtől, ami óriási veszteség a nemzetközi tudástranszfer szempontjából. Az uniós intézmények és egy tagállam kormánya közötti vitának nem ihatják meg közvetlenül a fiatalok a levét, itt az ő jövőjük és a közös európai értékekbe vetett bizalom a tét.  Ezért indítunk aláírásgyűjtő kampányt 2023. április 12-21. között az egyetemi polgársággal együttműködve, hogy közösen szólaljunk fel a modellváltó egyetemeken tanuló hallgatók képviseletében az Európai Ifjúsági Fórum, és az Európai Unió intézményei előtt.”

A Nemzeti Ifjúsági Tanács és tagszervezetei, valamint a csatlakozó hallgatói szervezetek bíznak abban, hogy a felek mielőbb képesek tárgyalásos úton rendezni a vitás kérdéseket és arra kérik az Európai Bizottságot, hogy ezek állásától függetlenül is nyissa meg az utat az Erasmus+ mobilitási lehetőségek előtt, így megakadályozva, hogy a konfliktus igazi vesztesei a fiatalok legyenek.

A NIT petíciója az alábbi linken elérhető: openpetition.eu/!krgkn 

Az ügyben magyar és külföldi egyetemistákat megszólaltató videót pedig itt tekintheti meg: https://youtu.be/l2EKE8SBYlM

– vége –

Sajtókapcsolat:

Ament-Tóth Fanni

Nemzeti Ifjúsági Tanács

fanni.toth@ifjusagitanacs.hu

+36 30 841-1710

A Nemzeti Ifjúsági Tanácsról:

Az idén 10 éves Nemzeti Ifjúsági Tanács demokratikus alapokon szerveződő, független, nyitott, európai uniós mintára létrejött ernyőszervezet, melynek feladata a hazai ifjúsági, illetve ifjúsággal foglalkozó civil szervezetek érdekképviselete. Elsődleges célja az ifjúságpolitika formálása és alakítása, a közéletet érintő témák feldolgozása és kommunikálása, a fiatalok mentorálása, a közösségépítés, valamint a mindenkori kormány megszólítása az ifjúság erős és egységes hangjaként. A NIT európai és világszinten is képviseli a magyar fiatalokat, illetve becsatornázza álláspontjukat a hazai és nemzetközi döntési folyamatokba. A szervezet megalakulása megnyitotta az utat a magyarországi fiatalok nemzetközi képviselete, valamint az Európai Ifjúsági Fórumhoz való csatlakozás előtt egyaránt. A Nemzeti Ifjúsági Tanács 2012-ben jött létre, jelenleg több, mint 100 tagszervezetet számlál.

Bővebb információ: https://ifjusagitanacs.hu/rolunk/ 

Facebook: https://www.facebook.com/HungarianNYC 

Instagram: https://www.instagram.com/ifjusagitanacs/ 

Youtube: https://www.youtube.com/@nemzetiifjusagitanacs2142 

Ez is érdekelhet