Budapest, 2023.05.16. – Közös erővel lépnek fel a fiatalok mobilitási lehetőségeiért a Nemzeti Ifjúsági Tanács a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK), a Doktoranduszok Országos Szövetségével, a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségével (FEKOSZ), valamint más releváns hallgatói szervezetekkel. Az összefogás tagjai eljuttatták észrevételeiket az Európai Parlamenthez, és akciójukat folytatva, még a tavaszi szemeszterben fórumsorozatot indítanak a modellváltó egyetemeken annak érdekében, hogy a fiatalok közvetlenül kifejezhessék a véleményüket az Erasmus+ mobilitási lehetőségekkel kapcsolatban. Az együttműködés célja, hogy további hazai hallgatói szervezetekkel együttműködve, a találkozókon elhangzottak alapján naprakész javaslatokat fogalmazzanak meg az uniós döntéshozók felé és ezzel segítsék a felsőoktatási csereprogramok elérhetőségének fenntartását.

Folytatja az Erasmus+ mobilitási programmal kapcsolatos aláírásgyűjtését a Nemzeti Ifjúsági Tanács. Az ifjúsági és hallgatói szervezetek együttműködésük során egy felsőoktatási fórumsorozatot szerveznek. Az eseménysorozat célja, hogy kihangosítsák a 21 modellváltó egyetemen tanuló magyar és külföldi fiatalok véleményét az Erasmus+  programok korlátozása kapcsán és üzenhessenek a kérdésben illetékes döntéshozóknak.

A hazai ifjúsági szervezetekből álló partnerség az Európai Parlament Petíciós Bizottságához fordult, ahol bármely tagállam, bármely állampolgára vagy szervezete kezdeményezhet akciót egy, az unió polgárait érintő kérdésben. Az együttműködő szervezetek benyújtották petíciójukat a Bizottság felé, amelyet a felsőoktatási fórumokat követően a fiatalok meglátásaival folyamatosan kiegészítenek és javaslatokká alakítanak. A megmozdulás célja, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét az ügy fontosságára.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) 2023. áprilisában petíciót indított azért, hogy a modellváltó egyetemek hallgatói továbbra is részt vehessenek az Erasmus+ felsőoktatási mobilitási programjában. Ennek részeként több, mint 2.000 érintett fejezte ki eddig véleményét, kérve az Európai Unió intézményeit, hogy oldják fel a korlátozásokat és állítsák vissza részvételi lehetőségüket a programban.

Az intézkedés nyomán 182 ezer hallgató, köztük 30 ezer külföldi esik el a nemzetközi tapasztalatszerzés lehetőségétől, valamint további sok ezer külföldi fiatal veszíti el az esélyt arra, hogy Magyarországon tanulhasson. 

Az ügyben magyar és külföldi egyetemistákat megszólaltató videót itt tekintheti meg: https://youtu.be/l2EKE8SBYlM

– vége –

Sajtókapcsolat:

Ament-Tóth Fanni

Nemzeti Ifjúsági Tanács

fanni.toth@ifjusagitanacs.hu

+36 30 841-1710

A Nemzeti Ifjúsági Tanácsról:

Az idén 10 éves Nemzeti Ifjúsági Tanács demokratikus alapokon szerveződő, független, nyitott, európai uniós mintára létrejött ernyőszervezet, melynek feladata a hazai ifjúsági, illetve ifjúsággal foglalkozó civil szervezetek érdekképviselete. Elsődleges célja az ifjúságpolitika formálása és alakítása, a közéletet érintő témák feldolgozása és kommunikálása, a fiatalok mentorálása, a közösségépítés, valamint a mindenkori kormány megszólítása az ifjúság erős és egységes hangjaként. A NIT európai és világszinten is képviseli a magyar fiatalokat, illetve becsatornázza álláspontjukat a hazai és nemzetközi döntési folyamatokba. A szervezet megalakulása megnyitotta az utat a magyarországi fiatalok nemzetközi képviselete, valamint az Európai Ifjúsági Fórumhoz való csatlakozás előtt egyaránt. A Nemzeti Ifjúsági Tanács 2012-ben jött létre, jelenleg több, mint 100 tagszervezetet számlál.

Bővebb információ: https://ifjusagitanacs.hu/rolunk/ 

Facebook: https://www.facebook.com/HungarianNYC 

Instagram: https://www.instagram.com/ifjusagitanacs/ 

Youtube: https://www.youtube.com/@nemzetiifjusagitanacs2142 

Ez is érdekelhet