Brüsszel, 2023.09.21. – Több mint 180 000 hallgató külföldi mobilitásáért szólalt fel a Nemzeti Ifjúsági Tanács Brüsszelben. Az Európai Unió Petíciós Bizottságának meghallgatásán a hazai ifjúsági érdekképviseleti ernyőszervezet képviselője ismertette a tavaszi, magyar főiskolások és egyetemisták körében sikerrel zajló aláírásgyűjtés eredményeit, amelyet a NIT három hazai hallgatói szervezettel közösen azzal a céllal indított, hogy az Erasmus+ mobilitási programok hozzáférhetők legyenek a 21 hazai modellváltó egyetemen is. A meghallgatás sikerrel zárult, a frakciók egyhangúlag támogatták a kezdeményezés folytatását.

Több mint 2000 magyar fiatal véleményét hangosította ki az Európai Bizottság szeptember 20-i meghallgatásán a Nemzeti Ifjúsági Tanács. A szervezet tavasszal indított aláírásgyűjtésének eredményeit Brüsszelben, a Petíciós Bizottság előtt mutatta be, amelyben a magyar fiatalok egyértelműen kifejezték, hogy továbbra is szükség van az Erasmus + és a Horizont mobilitási programok elérhetőségére. A meghallgatás sikerrel zárult, a NIT petíciójának további nyitva tartását mindegyik frakció egyhangúlag megszavazta, a bizottság elnöke pedig záró beszédében külön felszólította a képviselőket, hogy tegyenek a magyar hallgatók ügyének előrehaladásáért. 

A NIT tagszervezeteivel, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával, a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségével, illetve a Doktoranduszok Országos Szövetségével együtt idén áprilisban kezdett aláírásgyűjtésbe azzal a céllal, hogy az Európai Bizottság a folyamatban lévő tagállami tárgyalásokkal párhuzamosan újraindítsa az Erasmus+ felsőoktatási csereprogramjait Magyarországon. Az azóta is aláírható petíció fő üzenete az illetékes döntéshozók felé, hogy a magyar fiatalok nem eshetnek egy, az Európai Unió és a Magyar Kormány közötti politikai vita áldozatául, ezért a Nemzeti Ifjúsági Tanács és a hallgatói szervezetek a konfliktus mielőbbi megnyugtató rendezésére kérik az érintett feleket. 

Kovács Péter, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke szerint a petíció sikere abban keresendő, hogy a következő generáció boldogulása mindenki számára vitathatatlanul fontos kérdés: 

“A mobilitási lehetőségek befagyasztásával körülbelül 182 ezer hallgató, a magyar egyetemisták 62 százaléka esik el a nemzetközi tapasztalatszerzés lehetőségétől, amely a későbbi álláskeresésüket, szakmai előmenetelüket is befolyásolhatja. Egy, a felnőtt élete kapujában álló fiatalnak ez soha vissza nem térő alkalom a kapcsolatépítésre, más kultúrák, nyelvek beható megismerésére. Bízunk benne, hogy a Petíciós Bizottság előtti meghallgatásunk eredményeképpen a nemzetközi színtéren is hatékonyan hallattuk a magyar fiatalok hangját és ez új lendületet ad a folyamatban lévő tárgyalásoknak is.”

A 2022. december 15-én kiadott Tanács (EU) 2022/2506 végrehajtási határozata alapján a magyarországi modellváltó egyetemekkel nem jöhet létre új jogi kötelezettségvállalás, amely érinti az Erasmus mobilitási programot is, vagyis a jövőben nem lesznek elérhetők a nemzetközi hallgatói csereprogramok. A Nemzeti Ifjúsági Tanács a hallgatói szervezetekkel közösen arra kéri az EU végrehajtó szervét, hogy a kormányzattal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan oldják fel a magyarországi Erasmus+ programok blokkolását. Az akcióhoz több nagy, hallgatói érdekképviselettel foglalkozó civil szervezet is csatlakozott.

Az online petíció az alábbi linken elérhető: openpetition.eu/!krgkn

– vége –

Sajtókapcsolat:

Ament-Tóth Fanni

Nemzeti Ifjúsági Tanács

fanni.toth@ifjusagitanacs.hu 

+36 30 841-1710

A Nemzeti Ifjúsági Tanácsról:

Az idén 10 éves Nemzeti Ifjúsági Tanács demokratikus alapokon szerveződő, független, nyitott, európai uniós mintára létrejött ernyőszervezet, melynek feladata a hazai ifjúsági, illetve ifjúsággal foglalkozó civil szervezetek érdekképviselete. Elsődleges célja az ifjúságpolitika formálása és alakítása, a közéletet érintő témák feldolgozása és kommunikálása, a fiatalok mentorálása, a közösségépítés, valamint a mindenkori kormány megszólítása az ifjúság erős és egységes hangjaként.

A NIT európai és világszinten is képviseli a magyar fiatalokat, illetve becsatornázza álláspontjukat a hazai és nemzetközi döntési folyamatokba. A szervezet megalakulása megnyitotta az utat a magyarországi fiatalok nemzetközi képviselete, valamint az Európai Ifjúsági Fórumhoz való csatlakozás előtt egyaránt. A Nemzeti Ifjúsági Tanács 2012-ben jött létre, jelenleg több, mint 100 tagszervezetet számlál.

Bővebb információ: https://ifjusagitanacs.hu/rolunk/ 

Facebook: https://www.facebook.com/HungarianNYC 

Instagram: https://www.instagram.com/ifjusagitanacs/ 

Youtube: https://www.youtube.com/@nemzetiifjusagitanacs2142 

Ez is érdekelhet