Az önkénteskedés az elmúlt időszakban életem egyik legfőbb meghatározó részévé vált. Véleményem szerint ez egy olyan terület, ami mindenkire pozitív hatással van, legyen szó az önkéntes tevékenységet végző személyről, vagy annak környezetéről. Élete során mindenki szokott kisebb-nagyobb önkéntes segítséget nyújtani, azonban úgy gondolom magáról az „önkénteskedésről” mint fogalom akkor beszélünk, ha valaki ezt tudatosan és rendszeresen teszi.

Ennek tekintetében én először 2017-ben kezdtem ezt gyakorolni a Hajdúnánási Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzat Ifjúsági polgármestereként egészen a 2021-es évig. Látva, hogy milyen széles területen és milyen sokszínűen nyílik lehetőségünk kortársaink képviseletében és ezáltal segítésében egyre inkább szélesíteni kezdtem a tevékenységi körömet. Ennek köszönhetően ismertem meg a Nemzeti Ifjúsági Tanács munkáját, melybe 2019-ben kapcsolódtam be. A vezető,- majd közösségképző konferenciákon, vagy a NIT egyéb programjain minden alkalommal közelebb és közelebb kerültem magához a fogalomhoz, valamint újabb és újabb lehetőségeket ismertem meg ezen a területen.  Talán ennek is köszönhető, hogy ezt követően az Erzsébet Ifjúsági Alap Ifjúságszakmai koordinátoraként foglalkoztam főállásban a Hajdú-Bihar megyei ifjúságiszférában szereplő ifjúsági szakemberek és lehetőségek összehangolásával és egyben számos önkéntes akció szervezésével, önkénteshálózat kiépítésével is. 2020-21-ben a NIT Szólj bele projektjének régiós nagyköveteként, valamint a megyei delegáltként folytattam a tevékenységet.

Véleményem szerint ez a terület a sok maradandó élmény mellett elképesztően sok tapasztalatot nyújt az élet számos területén. Emellett aki önkéntes tevékenységet végez – és itt most legyen szó bármilyen jellegű aktivitásról – nem csak önmagát fejleszti tapasztalatszerzéssel, új kapcsolatok kialakításával, de egyben segíti is egy folyamat kimenetelét, jó példát mutatva ezzel a környezetében élők számára. Szerencsére manapság számos terület és lehetőség várja azokat, akik szeretnének részt venni egy ilyen akcióban, biztos vagyok benne tehát, hogy aki szeretné, megtalálja azt számára legérdekesebb területet, melybe szívesen bekapcsolódik. Célszerű feltérképezni a városodban, megyédben, működő helyi önkéntes és civil szervezeteket és érdeklődni náluk a lehetőségekről. A folyamatot talán leginkább a tanuláshoz tudnám hasonlítani, melynek nem mindig azonnal, hanem sok esetben csak a későbbiekben érezzük meg építő jellegű hatását.
Ez is érdekelhet