fbpx

A projektről

A Szólj Bele! a Nemzeti Ifjúsági Tanács egyik legrégebb óta meglévő és sikeresen működő Európai Uniós finanszírozású projektje, amelynek célja az EU-s Ifjúsági Párbeszéd hazai szintű megvalósítása.

A folyamathoz országonként egy-egy nemzeti munkacsoport kapcsolódik a fiatalok, ifjúsági (civil) szervezetek delegáltjai, valamint az ifjúságkutatók és politikai döntéshozók részvételével.

Az Ifjúsági Párbeszéd másfél éves ciklusokra tagolódik, amelyet az Európai Unió soron következő három elnökségi tagországa, az ún. elnökségi trió koordinál, félévente más ország vezetésével. A folyamat során iránymutatásokat fogalmazunk meg az Európai Unió Tanácsa felé, amelyek a tagországok munkacsoportjaitól összegyűjtött visszacsatolásokra támaszkodnak, valamint meghatározzák az adott ciklus fiatalokat érintő kulcstémáit.

Bemutató kiadvány

Szólj Bele! – Ifjúsági Párbeszéd 2020-as kutatási összefoglaló

sárga_pont
Névtelen terv (3)
kék_kocka

Milyen lépései vannak a projektnek itthon?

Ifjúságkutatások – Minden ciklus során egy reprezentatív online kutatást végzünk el, az adott időszak témái kapcsán a 14 és 29 éves korosztály körében.
Fókuszcsoportos beszélgetések – A témák kapcsán regionális szinteken valósítunk meg fókuszcsoportos beszélgetéseket.
Országos konferenciák – Minden év őszén egy országos (a ciklus közepén félidős, a végén záró) konferenciát valósítunk meg döntéshozók, szakemberek és fiatalok részvételével
Régiós konferenciák – Tavasszal és ősszel is régiós szinteken is feldolgozzuk az adott témákat, egyasztalhoz ültetve a fiatalokat és a döntéshozókat.
Fesztivál kitelepülések – A nyár során részt veszünk a legnagyobb hazai fesztiválok civil terein, ahol interaktív programokkal, beszélgetésekkel és kérdőívekkel igyekszünk begyűjteni a fiatalok véleményét.
Ifjúsági küldöttek – Azok a fiatalok (2 fő) akik a projekt során az Ifjúsági Konferenciákon képviselik hazánkat.
Régiós nagykövetek – Minden régióban egy-egy fiatal segíti nagykövetként a projekt megvalósulását, az ifjúsági párbeszéd módszertanának népszerűsítését.

hírek