fbpx

Az Országos Diákparlament több mint negyven javaslatot tett az oktatási kormányzatnak

Névtelen terv (8)
Az ez évi Országos Diákparlament (ODP) negyvenöt plusz egy javaslatot fogalmazott meg az oktatási kormányzatnak Székesfehérváron zajló ülésén.

Ismét ülésezett az Országos Diákparlament január 31. és február 2. között. A tavaly ősszel megrendezésre került megyei diákparlamenteken az iskolák küldöttei megválasztották a diákság küldöttjeit, valamint az Országos Diáktanács tagjait és póttagjait. 

Az ODP pénteken tartotta nyitó ülését. Itt szervezetünk elnöke, Hegedüs Zoltán bemutatta a Nemzeti Ifjúsági Tanács működését, valamint a diákokhoz való kapcsolódási pontjait, különös tekintettel az „Építsd fel” programra.

A szombati napon szekciókban folytatódott a munka, szervezetünk részéről Kovács Péter alelnök, Szabó Bálint elnökségi tag és Taraczközi Anna „Szólj bele” projektvezető is szekcióvezetőként segítették a fiatalokat az ajánlások megfogalmazásában.

A vasárnapi záró plenáris ülésen elfogadott 45 ajánlás között felmerült a tanulmányi és az e-napló rendszerek fejlesztése, a kollégiumi szobák felszerelésének modernizálására, a Nemzeti Alaptanterv szervezett kereteken belül való megismertetésére, a pedagógusok elleni verbális és fizikai bántalmazások megakadályozására és megelőzésére vonatkozó ajánlások, az oktatási rendszerek infrastrukturális fejlesztése, a diákönkormányzati vezetők országos regisztrációs adatbázisának létrehozása, valamint a nulladik órával kapcsolatos egyetértési jog kiterjesztése is.  A 2017-ben elfogadott ajánlások eredménye képpen mostantól nem három, hanem kétévente ülésezik majd az Országos Diákparlament. A záró plenáris ülés végén a küldöttek közfelkiáltással támogatták, hogy a következő alkalomra szintén Székesfehérváron kerül sor.