Elsődleges célunk a fiatalok és a döntéshozók közötti párbeszéd megteremtése, valamint a fiataloktól érkező problémák összegyűjtése, azokra megoldási javaslatok kidolgozása, és becsatornázása a döntéshozók irányába.

A legutóbbi projekt alkalmával az ország minden megyéjébe ellátogattunk szakmai napjaink megvalósítása során, amelyek alatt összesen közel ötszáz fiatallal és száz döntéshozóval találkoztunk. Ezeken az eseményeken nagyságrendileg kétszáz problémát gyűjtöttünk össze, amelyekből elkészült a projektet lezáró ajánláscsomagunk: https://ifjusagitanacs.hu/lathatova-tettuk-a-hazankban-elo-fiatalok-javaslatait/ 

Az újrainduló projekt alatt a megyei ifjúsági napok mellett SZAKMAI MŰHELYEKBEN szeretnénk folytatni a munkát. A szakmai műhelyek célja a korábban megfogalmazott javaslatok részletesebb kidolgozása, azokhoz kapcsolódó konkrét megoldások elkészítése, a témához kapcsolódó újabb javaslatok és problémák feltárása. 

A szakmai műhelyek a NYITÓKONFERENCIÁN alakulnak meg Szegeden, szeptember 11-12. között.

A szakmai műhelyek a projekt egy éve alatt összesen 6 alkalommal (3 személyes és 3 online) fognak ülésezni a NIT Vezetőségének a területtel foglalkozó tagja által koordinálva, azokba fiatalokat, fiatal szakembereket és fiatalokkal foglalkozó civil szervezetek képviselőit egyaránt várjuk (összesen 6 főt műhelyenként). Melléjük az alakuló üléseket követően – ahol a résztvevők meghatározzák a pontos fókuszpontokat – döntéshozókat (helyi és országos szintről) fogunk bevonni.

A projekt során az alábbi szakmai műhelyekbe várjuk a jelentkezéseket:

  • Ifjúsági érdekképviselet (Hegedüs Zoltán)

A fiatalok véleményének hatékonyabb becsatornázása, online és offline eszközökkel történő bevonása a helyi- és országos döntéshozatalba. A strukturált és informális érdekképviseleti fórumok megerősítése, a fiatalok képessé tétele az érdekartikulációra.

  • Közlekedés (Hegedűs Imre)

A közösségi közlekedéshez kapcsolódó, a fiatalokat érintő problémákhoz kapcsolódó komplex megoldási javaslatok kidolgozása.

  • Közösségi és közéleti aktivitás (Djogni Joel Ségnon)

Az ifjúsági korosztály társadalmi és közéleti aktivitásának fokozása, a fiatalok közösségeinek és az ifjúsági szervezetek működési környezetének megerősítése, az önkéntesség kultúrájának népszerűsítése. 

  • Munkavállalás és jövőtervezés (Jósa Bálint)

A fiatalok helyben maradásának segítése, perspektivikus jövőképek kialakítását 

  • Oktatás (Kovács Péter)

A hagyományos és a digitális oktatás kapcsán felmerülő problémák összegzése, mind az általános, a középiskola és a felsőoktatás területén. Pályaorientáció, nyelvoktatás, külföldön való tanulás – mind-mind központi elemként merül fel a projektben.

  • Digitális média és műveltség (Szabó Bálint)

Soha nem látott mértékben fejlődött a digitalizáció és lett amindennapjaink része az elmúlt időszakban. Hogyan tudjuk a digitális kompetenciáinkat fejleszteni? Hogyan fejleszthetők a pedagógusok digitális műveltsége?

  • Szabadidő, egészség (Nagy Franciska)

Közösségi terek, sportolási lehetőségek, egészséges táplálkozás, környezetvédelem. Városon és vidéken is – egyenló arányban megvalósíthatók és elérhetők?

 

A szakmai műhelyekben való részvételnek nem feltétele a szegedi eseményen való részvétel!
Az alábbi űrlapot ennek megfelelően töltsd ki, kérlek: válaszd ki az általad preferált műhelyt, majd ha szeretnél, jelentkezz a szegedi nyitókonferenciára is
!

Felmerülő kérdéseiddel keress minket a titkar@ifjusagitanacs.hu e-mail címen!

 

A nyitókonferencia programja:

Szeptember 11. (szombat)

9:00 – 10:00 Érkezés, regisztráció

10:00 – 10:30 Köszöntők, megnyitó

11:00 – 12:15 Kerekasztal beszélgetés – A fiatalok bevonása a döntéshozatalba Magyarországon

12:30 – 13:30 Ebéd

14:00 – 14:40 Előadás 1 – A fiatalok mentális egészségének megőrzése és fejlesztése

14:40 – 15:20 Előadás 2. – Munkavállalás – jövőtervezés: Nehézségek és lehetőségek napjaink fiataljai előtt

15:20 – 15:30 Kávészünet

15.30 – 16:10 Előadás 3. – Az ifjúsági munka digitalizációja, és a fiatalok felkészítése a digitális tér használatára

16:10 – 16:50 Előadás 4. – Közélet, társadalmi – és politikai aktivitás: mi jellemzi a fiatalokat?

17:00 – 17:30 Interaktív szakmai zárás

18:30 – 19:30 Vacsora

20:00 – Esti program

Szeptember 12. (vasárnap)

8:00 – 9:00 Reggeli

9:30 – 10:00 Szakmai műhelyek megalakulása

10:00 – 11:30 Szakmai műhely ülések

11:30 – 11:45 Zárás

Ez is érdekelhet
Olvass el

Félidőben a PRIME projekt!

A PRIME („Promoting and Improving Existing Methods of Youth Participation” 2022-1-HU01-KA220-YOU-000089532) projekt második személyes találkozóját tartották Kolozsváron január…