Akár plusz krediteket is szerezhetnek az egyetemisták az önkéntes programokon az őszi szemesztertől működő KÖZÖS. irodákban. A Nemzeti Ifjúsági Tanács kezdeményezésében induló program célja, hogy az egyetemi hallgatók önkéntes aktivitása tovább növekedjen. Ennek keretében pilot jelleggel 5 nagyváros felsőoktatási intézményében nyílik Egyetemi Önkéntes Pont iroda.

Az érdeklődő fiatalok itt hasznos tapasztalatokhoz és értékes lehetőségekhez juthatnak, valamint tanulmányaikhoz akár plusz krediteket is szerezhetnek a civil szervezetek meghirdetett önkéntes programjain.

A hallgatók körében már ismert más szolgáltató irodák mellett létrejövő Egyetemi Önkéntes Pontokban az egyetemisták egy vezetővel és mentorokkal közösen dolgozva tervezik és koordinálják az önkéntes programokat. A célkitűzések között szerepel az önkéntesség és társadalmi felelősségvállalás, valamint a fiatalok személyes és szakmai fejlődésének elősegítése, a munkaerőpiaci előnyök növelése, a társadalmi kapcsolatok erősítése és a helyi civil szervezetek támogatása.

A mai napon a kecskeméti Neumann János Egyetemen létrehozott, első önkéntes iroda
nyitóeseményén Kovács Péter, a NIT elnöke kiemelte, hogy „a Nemzeti Ifjúsági Tanács több mint egy évtizede elkötelezett az önkéntesség értékeinek népszerűsítése mellett.” Elmondta továbbá, hogy a céljuk „a magyar fiatalok körében a tanulmányok mellett vállalt önkéntes tevékenység trendi legyen. Az Egyetemi Önkéntes Pont hálózat első irodájában egy olyan Közös. jön létre, ahol a közösségükért tenni akaró fiatalok minden lehetőséget megkaphatnak majd ahhoz, hogy segíthessenek.”

Lesznek az egyetemisták által hozott saját programok is, melyek megvalósítását segíti majd a KÖZÖS., illetve a városi önkéntes lehetőségeket tudja majd összefogni az iroda, hogy egy közös csatornán keresztül továbbítsa azokat az egyetemisták felé.

A cél az, hogy az egyetemeken szabadon választható tantárgyként jelenjen meg az önkéntesség – pl. KÖZÖS. önkéntes lehetőség címen. Ha a hallgatók felveszik és teljesítik a “kurzust”, akkor kreditet kapnak érte. Ennek a kidolgozása jelenleg is folyamatban van. Meg kell oldani a beillesztését az egyetemi rendszerbe, de a cél, hogy ősszel már így induljon el a szemeszter.

Ez is érdekelhet