(pro)Aktivitást a közéletbe!

Fiatalok számára indított mentorprogramot a Nemzeti Ifjúsági Tanács 

Az első hétvégi képzésre és a csapatok létrehozására február 7-9. között került sor Gárdonyban, ahova 35 agilis fiatal érkezett az ország különböző régióiból.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács Közéleti Mentorprogramjának elsődleges célja a tehetséges fiatalok közéleti aktivitásának fokozása, a társadalmi felelősségvállalás erősítése a felnövekvő generációk körében, valamint velük közösen mintaprojektek létrehozása, a résztvevők nem formális oktatási módszerekkel való fejlesztése, illetve egy későbbi alumni hálózat alapjainak lerakása. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy  a projektben résztvevők a későbbiekben a NIT tagszervezeteihez kapcsolódóan vagy új ifjúsági szervezeteket létrehozva, aktív tagjai maradjanak az ifjúsági közéletnek.

„Lassan két éve annak, hogy megfogalmazódott egy gondolat csírája arról, hogyan tudnánk támogatni egy mentorprogram keretei között azokat a tehetséges fiatalokat, akik alakítói kívánnak lenni a környezetüknek, tenni akarnak a közösségeikért és érdekli őket a közélet. Hosszú folyamat volt, mire az ötlettől eljutottunk a megvalósulásig. Elképesztően pozitív érzés az, amikor megálmodsz egy projektet, majd egyszer csak itt állsz, és azt veszed észre, hogy mindaz, amit kitaláltál, most megtörténik körülötted” – köszöntötte a projekt megnyitóján a résztvevőket Hegedüs Zoltán NIT elnök.

Az első találkozó alkalmával tréningek során sajátították el a jól működő csoportok dinamikájának titkait, készségfejlesztő gyakorlatokon vettek részt. A meghívott vendégeket interaktív beszélgetések alkalmával kérdezték a közéleti – vállalkozói – politikai szerepek közötti átjárásról, az egyes területek buktatóiról, lehetőségeiről és a sikeres, saját életutak részleteiről. A beszélgetések alkalmával Mohay Gergely főosztályvezető (Emberi Erőforrások Minisztériuma, Család és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság), Rajnai Richárd a Kötéltechnika Kft ügyvezetője, 2012. Év Fiatal Vállalkozója és Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakkszövetség elnöke adtak hiteles válaszokat a fiatalok kérdéseire. 

Vasárnap délelőtt megalakultak a régiós csoportok, akik egy-egy mentor segítségével régiós képzéseken és mintaprojektek megvalósításában, önkéntes akciókban és látóutakon (országos és régiós intézménylátogatásokon) vesznek részt a következő négy hónapban. A második képzési hétvégére április 24-26. között, a záró eseményre pedig június elején kerül sor. 

Ez is érdekelhet