Kecskemét, 2024. május 29. – Magyarországon az elmúlt években fokozatosan emelkedett az önkéntesség iránti érdeklődés és elköteleződés. Tavaly hazánkban az önkéntesek száma megközelítette a 340 ezret, ugyanakkor a mutatók még elmaradnak az uniós átlagtól. 2022-ben csaknem minden ötödik magyar vett részt valamilyen önkéntes tevékenységben, míg az uniós polgárok közül majdnem minden harmadik. Itthon a legaktívabbak az 50 és 59 év közöttiek, bár ma már a fiatalok is egyre többet önkénteskednek. A 2024 őszétől induló Egyetemi Önkéntes Pont (KÖZÖS.) program célja, hogy az egyetemi hallgatók önkéntes aktivitása tovább növekedjen. Ennek keretében pilot jelleggel 5 nagyváros egyetemén nyílik KÖZÖS. iroda. A tenni akaró fiatalok itt hasznos tapasztalatokhoz és értékes lehetőségekhez juthatnak, valamint tanulmányaikhoz akár plusz krediteket is szerezhetnek.

Növekszik az önkéntesség iránti érdeklődés

Magyarországon az utóbbi években a középiskolások körében folyamatosan emelkedik az önkéntesek száma. A legfrissebb adatok szerint a fiatalok, különösen az iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) bevezetése óta egyre többet önkénteskednek, ám az egyetemeken ez a folyamat megszakad, és felmerül a kérdés, hogy a középiskolai 50 óra elegendő-e a belső motiváció kialakításához. Ahhoz, hogy az egyetemi hallgatóknál is megőrizzük az igényt az önkéntesség és a társadalmi felelősségvállalás iránt, szükség van az érdeklődésük további fenntartására.

„Az önkéntes tevékenységek erősítik a társadalmi kapcsolatokat, építik a társadalmi tőkét és hozzájárulnak a szegénység, valamint a kirekesztés elleni küzdelemhez. A hosszú távú cél az, hogy Magyarországon növekedjen az önkéntesek száma és az önkéntesség kultúrája az élet szerves részévé váljon” – mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára.

Önkéntes irodák nyílnak

Az Egyetemi Önkéntes Pont, azaz a KÖZÖS. a Kulturális és Innovációs Minisztérium Fiatalokért Felelős Helyettes Államtitkárságának kezdeményezése alapján, a Nemzeti Ifjúsági Tanács közreműködésével pilot jelleggel 2024 szeptemberétől indul el Magyarország 5 felsőoktatási intézményében, elsőként a kecskeméti Neumann János Egyetemen. A hallgatók körében már ismert más szolgáltató irodák mellett létrejövő Egyetemi Önkéntes Pontokban az egyetemisták egy vezetővel és mentorokkal közösen dolgozva tervezik és koordinálják az önkéntes programokat.

A KÖZÖS. stratégiai koncepciója a hallgatóknak hatékony eszközöket és lehetőségeket kínál az önkéntesség területén. A célkitűzések között szerepel az önkéntesség és társadalmi felelősségvállalás, valamint a fiatalok személyes és szakmai fejlődésének elősegítése, a munkaerőpiaci előnyök növelése, a társadalmi kapcsolatok erősítése és a helyi civil szervezetek támogatása.

A mai napon a kecskeméti Neumann János Egyetemen létrehozott, első önkéntes iroda nyitóeseményén Kovács Péter, a NIT elnöke kiemelte, hogy „a Nemzeti Ifjúsági Tanács több mint egy évtizede elkötelezett az önkéntesség értékeinek népszerűsítése mellett.” Elmondta továbbá, hogy a céljuk  „a magyar fiatalok körében a tanulmányok mellett vállalt önkéntes tevékenység trendi legyen. Az Egyetemi Önkéntes Pont hálózat első irodájában egy olyan Közös. jön létre, ahol a közösségükért tenni akaró fiatalok minden lehetőséget megkaphatnak majd ahhoz, hogy segíthessenek.”

Stein Ildikó, NIT elnöki megbízott, az Egyetemi Önkéntes Pont program szakmai vezetője elmondta, hogy a KÖZÖS. kollégái a helyszínen legalább heti 12 órában, online pedig folyamatosan elérhetőek lesznek. Az önkéntes pontban dolgozó vezető elsődleges feladata a kapcsolatok építése és az önkéntes programok szervezése lesz, míg a két mentor – akik maguk is vagy egyetemisták, vagy korban hozzájuk közel állók – a fiatalok körében népszerűsítik a lehetőséget, valamint ők is segítik a szervezést, illetve a programötletek gyűjtését és megvalósítását.

Lesznek az egyetemisták által hozott saját programok is, melyek megvalósítását segíti majd a KÖZÖS., illetve a városi önkéntes lehetőségeket tudja majd összefogni az iroda, hogy egy közös csatornán keresztül továbbítsa azokat az egyetemisták felé.

A jó tettért kredit járhat

A cél az, hogy az egyetemeken szabadon választható tantárgyként jelenjen meg az önkéntesség – pl. KÖZÖS. önkéntes lehetőség címen. Ha a hallgatók felveszik és teljesítik a “kurzust”, akkor kreditet kapnak érte. Ennek a kidolgozása jelenleg is folyamatban van. Meg kell oldani a beillesztését az egyetemi rendszerbe, de a cél, hogy ősszel már így induljon el a szemeszter.

* Az Eurobarometer felmérése szerint


További információ, háttéranyagok, adatok, interjúigény:

kommunikacio@ifjusagitanacs.hu

A Nemzeti Ifjúsági Tanácsról:
A 2012-ben, 12 évvel ezelőtt alakult  Nemzeti Ifjúsági Tanács a magyarországi ifjúsági szervezetek ernyőszervezete, amely nemzetközi tudás-, kapcsolati- és információs tőkével támogatja Magyarország fiataljait és képviseli érdekeiket a döntéshozók felé. Küldetése az ifjúságügy fejlesztése és a fiatalok közéleti témák iránti figyelmének felkeltése. A Nemzeti Ifjúsági Tanács európai szinten is képviseli a magyar fiatalokat: a szervezet megalakulása megnyitotta az utat a magyarországi fiatalok nemzetközi képviselete, valamint az Európai Ifjúsági Fórumhoz való csatlakozás előtt. A szervezet látja el Magyarországon az Ifjúsági Párbeszéd mechanizmus koordinációját, valamint részt vesz a belga-spanyol-magyar európai elnökségi trió ifjúságpolitikai eseményeit koordináló European Steering Commitee munkájában.

A NIT munkájáról ezeken a csatornákon tudhat meg többet:

ifjusagitanacs.hu

NIT Facebook

NIT Instagram

Ez is érdekelhet